UKRAINA: Nya uppgifter om brutala attackerna

2022 10 10

Rysslands massiva robotattacker mot flera städer i Ukraina planerades innan sprängningen av Kjertbron i helgen.

Enligt Ukrainas underrättelsetjänst har Moskva planerat dagens brutala handlingar sedan början av oktober, rapporterar Reuters.

– Enligt Ukrainas militära underrättelser fick de ryska ockupationsstyrkorna instruktioner från Kreml om att förbereda massiva robotangrepp mot den civila infrastrukturen i Ukraina den 2 och 3 oktober, skriver det ukrainska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

– De militära enheterna i det ryska flygvapnet fick order att förbereda massiva robotattacker. Kritisk civil infrastruktur och de centrala områdena i tätbefolkade ukrainska städer identifierades som mål, tillägger departementet.

Hämndaktion enligt Putin

Om uppgifterna är korrekta innebär det att Rysslands robotattacker inte var ett svar på sprängningen av Kjertbron på Krymhalvön. 

Något som Rysslands diktator Vladimir Putin hävdar.

–  Det är uppenbart att Ukraina beordrade, organiserade och genomförde terrorattacken som var avsedd att förstöra Rysslands kritiska civila infrastruktur. I händelse av ytterligare terrordåd på vårt territorium kommer Ryssland att svara mycket kraftfullt, säger Putin i ett tv-sänt tal

Vidare hävdar Putin att de ryska robotattackerna har träffat Ukrainas energi-, militär- och kommunikationsanläggningar.

Flera döda

Morgonens attacker riktade sig mot åtminstone tio städer i Ukraina, från Lyiv i väst till Charkiv i öst.

Minst elva personer har dödats och 64 personer har skadats.

Flera av robotattackerna har träffat civila mål, rapporterar AFP. Bland annat har flera ryska robotar slagit ner i centrala Kyiv och träffat en stor gångbro, stadens universitet, konserthus och ett område intill en lekplats. 

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har utfärdat ett svar på Telegram efter morgonens attacker.

– De försöker förgöra oss och utplåna oss från jordens yta. Förstör vårt folk som sover hemma i Zaporizjzja. Döda människor som går till jobbet i Dnipro och Kyiv. Luftlarmet avtar inte i hela Ukraina. Det är missiler som avfyras. Tyvärr finns det döda och sårade. Vänligen lämna inte skyddsrummen. Ta hand om dig själv och dina nära och kära. Låt oss hålla ut och vara starka, skriver presidenten.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine resp President of Russia Office

Text: Redaktionen