Nya socialministern slår larm

2022 11 28

Ofrivillig ensamhet kostar samhället gigantiska summor och leder till försämrad hälsa samt liv som tar slut i förtid.

Det slår socialminister Jakob Forssmed (KD) fast i en stor intervju där det konstateras att en halv miljon svenskar över 16 år lider av ensamhet, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är lika farligt som rökning, det drabbar både immunförsvaret och det leder till depression och kronisk stress som i sin tur leder till att våra blodkärl drar ihop sig så att vi lättare drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Det är en stor hälsoekonomisk fråga som vi i Sverige haft en för lång startsträcka att ta tag i, säger Jakob Forssmed.

Ska tillsätta haverikommission

Över 1 000 personer begår självmord i Sverige varje år, vilket på senare tid lett till skarp kritik från Riksrevisionen om att det förebyggande arbetet inte håller måttet och att myndigheterna brister i att utvärdera sitt eget arbete.

Någonting som inte gått socialministern förbi. I det så kallade Tidöavtalet framgår det att en haverikommission ska tillsättas varje gång en person i Sverige tar livet av sig.

– Tanken är att när det skett ett självmord så ska man göra en analys av vad som gjorts från socialtjänsten, skolan, sjukvården och andra inblandade aktörer för att se vad som gått snett. Det är ju erfarenheter som ska användas för att undvika att fler personer hamnar i samma svåra situation, säger Jakob Forssmed till SvD.

Nationell samordnare

Exakt hur det strukturella arbetet med en haverikommission ska se ut är dock inte klarlagt. Enligt Forssmed kommer regeringen att tillsätta en nationell samordnare för att inte bara “hamna på ett papper”.

Socialministern kan dock inte ge svar på när det kommer att ske, men lovar att det är ett prioriterat område i regeringens politik.

Företrädaren: "Välkommet om de nyktrar till"

Jakob Forssmeds företrädare på socialministerposten, Lena Hallengren (S), medger att det kan vara en god idé att upprätta ett system med en haverikommission vid varje självmord.

Hon uppskattar däremot inte påståendet om att S-regeringen inte betraktade ofrivillig ensamhet som ett samhällsproblem.

Vi jobbade hårt med det under pandemin. Det är väl snarare så att vi socialdemokrater vill ha mer politik med samhälleliga och gemensamma insatser medan Jakob Forssmed och hans parti oftast säger att problemen ska skötas vid köksbordet. Var och en får hantera sin situation själv är deras förhållningssätt, men det är välkommet om de nyktrar till där, säger Lena Hallengren till SvD.

Förväxlas ibland med depression

Studier har visat att kroppslig smärta kan förvärras av ensamhet, precis som att gemenskap kan lindra den.

Att ensamhet påverkar människans välbefinnande och lycka står klart enligt fler forskare.

– Det kan vara svårt att erkänna att man är ensam. Det är lättare att säga att man är deprimerad. Detta kanske gör att depression och ensamhet ibland förväxlas med varandra. Sedan kan ju förstås ensamhet leda till depression och tvärtom, säger Bengt Brülde vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet, till 1177.se.

Fler män än kvinnor

Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida dog 1 226 av säkert fastställd suicid i Sverige under 2021. Två tredjedelar var män.

Skillnaden mellan könen ökar med stigande ålder. Det högsta suicidtalet fanns bland män som var 85 år eller äldre. I denna grupp var suicidtalet 45 vilket är dubbelt så högt som bland män i de yngre åldersgrupperna, framhåller myndigheten.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Netflix lägger ner serie – rankas som en av årets bästa

2025 07 06

Netflix lägger nu ner en påkostad produktion.

Det är serien The Residence som nu slopas.

Det rör sig om en påkostad produktion som har hamnat på IMDB:s lista över de högst rankade serierna under 2025.

Där har den fått 7,7 i betyg.

Läggs ner

De höga produktionskostnaderna har enligt uppgifter fått Netflix att överge planerna på en ny säsong.

Den första säsongen hade en stjärnspäckad rollista, ledd av Uzo Aduba och med bland andra Giancarlo Esposito, Randall Park, Susan Kelechi Watson, Ken Marino och Jason Lee, samt en genomarbetad produktionsdesign kompletterad med omfattande VFX-arbete.

The Residence tros vara den största återskapningen av Vita huset någonsin, rapporterar Deadline.

Serien låg under fyra veckor på Netflix globala topp 10-lista.

Det är The Residence

Serien följer en genialisk men excentrisk detektiv som måste lösa ett mordfall i Vita huset, där alla gäster på en statsmiddag – och personalen – är misstänkta.

The Residence har hyllats av bland annat Varietys skribent Aramide Tinubu, som beskriver serien som ett “spretigt mordmysterium i Vita huset som fungerar bäst när humorn skruvas upp”.

Besvikna tittare

Besvikna tittare har tagit till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje med att The Residence läggs ner.

– Att lägga ner The Residence är ett stort misstag. Det är ett fantastiskt program och var på topp 10-listan i veckor. Jag kan inte förstå varför ni gjorde det, skriver en person.

– Räkna era dagar, Netflix. Jag försvinner tills dess att ni sätter igång med The Residence igen, skriver en annan.

– Ta tillbaka The Residence, uttrycker en tredje.

Även Pulse

Streamingjätten har även beslutat att lägga ner serien Pulse.

Pulse, som skapades av Zoe Robyn och presenterades som Netflix version av den medicinska procedurgenren, skadades sannolikt av att vara sist ut på marknaden. 

Det var den sista av fem nya medicinska draman som lanserades i USA under sex månader.

Läs mer: Oväntad satsning från Netflix – “Hisnande”

Foto: b inteligente

Text: Redaktionen


NATOCHEFEN: Kina kan tvinga Ryssland attackera Natoländer

2025 07 06

Natochefen Mark Rutte går ut med en varning.

Kinas långsiktiga planer för Taiwan kan orsaka problem för Natoländer.

Försvarsorganisationens chef Mark Rutte säger nu att om Kina beslutar sig för att attackera Taiwan så kan det innebära att Ryssland tvingas ge sig på Natoländer.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Kan attackera

Farhågorna för en eskalerande kinesisk militär intervention i Taiwan har ökat kraftigt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. 

Om Kina attackerar Taiwan kan Peking be Moskva att öppna en andra front mot Nato-länderna för att hålla väst upptaget.

“Ska inte vara naiva”

Så här säger Mark Rutte om saken:

– Det finns en ökande insikt, och låt oss inte vara naiva när det gäller detta, menar han.

– Om Xi Jinping skulle angripa Taiwan skulle han först se till att ringa sin juniora partner i allt detta, Vladimir Vladimirovitj Putin, som bor i Moskva, och säga till honom: "Jag tänker göra det här, och jag vill att du håller dem sysselsatta i Europa genom att angripa Natos territorium”.

Så ligger det till

Kina ser det självstyrande Taiwan som en utbrytarprovins som så småningom kommer att hamna under Pekings kontroll – och har inte uteslutit att använda våld för att ta över ön.

Men Taiwan ser sig självt som skilt från det kinesiska fastlandet, med en egen konstitution och demokratiskt valda ledare.

Stöd kan komma från USA

Kina är det land som spenderar näst mest pengar på försvar efter USA och kan använda sig av ett stort antal förmågor, från marin styrka till missilteknik, flygplan och cyberattacker.

Vissa västerländska experter förutspår att Taiwan i bästa fall skulle kunna försöka bromsa en kinesisk attack, försöka förhindra en landsättning av amfibiestyrkor och genomföra gerillaattacker i väntan på hjälp utifrån.

Den hjälpen skulle kunna komma från USA.

Men Washington har i årtionden gått en diplomatisk balansgång mellan Kina och Taiwan – och har medvetet varit otydliga med om eller hur man skulle försvara Taiwan i händelse av en attack, uppger BBC.

Foto: Nato

Text: Redaktionen