Nya socialministern slår larm

2022 11 28

Ofrivillig ensamhet kostar samhället gigantiska summor och leder till försämrad hälsa samt liv som tar slut i förtid.

Det slår socialminister Jakob Forssmed (KD) fast i en stor intervju där det konstateras att en halv miljon svenskar över 16 år lider av ensamhet, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är lika farligt som rökning, det drabbar både immunförsvaret och det leder till depression och kronisk stress som i sin tur leder till att våra blodkärl drar ihop sig så att vi lättare drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Det är en stor hälsoekonomisk fråga som vi i Sverige haft en för lång startsträcka att ta tag i, säger Jakob Forssmed.

Ska tillsätta haverikommission

Över 1 000 personer begår självmord i Sverige varje år, vilket på senare tid lett till skarp kritik från Riksrevisionen om att det förebyggande arbetet inte håller måttet och att myndigheterna brister i att utvärdera sitt eget arbete.

Någonting som inte gått socialministern förbi. I det så kallade Tidöavtalet framgår det att en haverikommission ska tillsättas varje gång en person i Sverige tar livet av sig.

– Tanken är att när det skett ett självmord så ska man göra en analys av vad som gjorts från socialtjänsten, skolan, sjukvården och andra inblandade aktörer för att se vad som gått snett. Det är ju erfarenheter som ska användas för att undvika att fler personer hamnar i samma svåra situation, säger Jakob Forssmed till SvD.

Nationell samordnare

Exakt hur det strukturella arbetet med en haverikommission ska se ut är dock inte klarlagt. Enligt Forssmed kommer regeringen att tillsätta en nationell samordnare för att inte bara “hamna på ett papper”.

Socialministern kan dock inte ge svar på när det kommer att ske, men lovar att det är ett prioriterat område i regeringens politik.

Företrädaren: "Välkommet om de nyktrar till"

Jakob Forssmeds företrädare på socialministerposten, Lena Hallengren (S), medger att det kan vara en god idé att upprätta ett system med en haverikommission vid varje självmord.

Hon uppskattar däremot inte påståendet om att S-regeringen inte betraktade ofrivillig ensamhet som ett samhällsproblem.

Vi jobbade hårt med det under pandemin. Det är väl snarare så att vi socialdemokrater vill ha mer politik med samhälleliga och gemensamma insatser medan Jakob Forssmed och hans parti oftast säger att problemen ska skötas vid köksbordet. Var och en får hantera sin situation själv är deras förhållningssätt, men det är välkommet om de nyktrar till där, säger Lena Hallengren till SvD.

Förväxlas ibland med depression

Studier har visat att kroppslig smärta kan förvärras av ensamhet, precis som att gemenskap kan lindra den.

Att ensamhet påverkar människans välbefinnande och lycka står klart enligt fler forskare.

– Det kan vara svårt att erkänna att man är ensam. Det är lättare att säga att man är deprimerad. Detta kanske gör att depression och ensamhet ibland förväxlas med varandra. Sedan kan ju förstås ensamhet leda till depression och tvärtom, säger Bengt Brülde vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet, till 1177.se.

Fler män än kvinnor

Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida dog 1 226 av säkert fastställd suicid i Sverige under 2021. Två tredjedelar var män.

Skillnaden mellan könen ökar med stigande ålder. Det högsta suicidtalet fanns bland män som var 85 år eller äldre. I denna grupp var suicidtalet 45 vilket är dubbelt så högt som bland män i de yngre åldersgrupperna, framhåller myndigheten.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Rån mot Ullared

2024 05 25

Gekås i Ullared har utsatts för ett rån.

Rånet ägde rum strax före klockan 19 på fredagskvällen, uppger polisen.

Det ska ha rört sig om två gärningspersoner.

Enligt polisen har de försökt få med sig varor från varuhuset.

– Två gärningspersoner försöker under kvällen lämna ett varuhus i Ullared med bland annat jackor och tröjor, rapporterar polisen.

Gärningspersonerna tog på sig kläderna inne i butiken och gick sedan ut, enligt polisen.

Blev aggressiva

De två gärningspersonerna har enligt polisen blivit upptäckta direkt.

– Väktare på plats tar personerna på bar gärning, uppger polisen.

De misstänkta ska dock till en början ha gjort motstånd och blivit aggressiva mot väktarna som ingrep efter rånet.

– Det blir aggressivt och stökigt på plats. Polis kommer fram, rapporterar polisen.

– Väktaren agerade och initialt ska det ha blivit lite aggressivt, preciserar polisens presstalesperson, Fredrik Svedemyr, enligt GP.

Kunde gripas

Trots det kunde de två misstänkta gripas.

– De två gärningspersonerna grips misstänkta för rån, rapporterar polisen.

De misstänkta männen är i 20- och 25-årsåldern, uppger tidningen.

Därför klassas det som rån

Brottet rubriceras alltså som rån och inte som stöld.

Polisen förklarar vad det beror på:

– Det är ett större varuhus i Ullared och det blir rån i motvärnsfallet, säger Fredrik Svedemyr, enligt TV4.

Rån i motvärnsfallet innebär att någon begår en stöld och ertappas på bar gärning, och sedan använder våld eller hot om våld i syfte att komma undan.

Det bedöms alltså ha hänt i det här fallet.

Väldigt populärt varuhus

Gekås i Ullared, som ligger i Falkenbergs kommun, är Sveriges mest kända lågprisvaruhus.

Varuhuset har även varit föremål för en populär realityserie i TV5.

Enligt Gekås själva har de cirka 4,8 miljoner besökare varje år.

Varuhuset har dessutom cirka 1 400 anställda under högsäsongen, uppger företaget.

Foto: Jesper Molin

Text: Redaktionen