Nya skrämmande uppgifter om terrorkvinnorna som anlänt idag

2021 09 09

Nu kommer ännu mer oroande uppgifter om de tre terrorkvinnorna som nyss anlänt till Sverige – de är extra extrema och tillhörde den sista hårda kärnan.

SVT avslöjar nu nya uppgifter om de tre terrorkvinnorna som tillhört den ökända massmördarsekten IS – och de nya uppgifterna är mycket skrämmande.

Ville inte lämna kalifatet

SVT förklarar att kvinnorna har utgjort ”den sista hårda kärnan” och enligt SVT:s bedömning har kvinnorna sannolikt inte ens velat återvända till Sverige.

– De som kommit tillbaka tidigare har ju velat bort från IS – det har varit lättare att avradikalisera dem för de har ju redan varit till stor del desillusionerade. Den här gruppen är antagligen inte det på samma sätt så det kommer vara en större utmaning, konstaterar SVT:s Sanna Klinghoffer som själv träffat flera av kvinnorna.

Kanske inte avradikaliserad

SVT förklarar att kvinnorna önskade sig kalifatet. Särskilt uppmärksammas den så kallade ”västsvenska” terrorkvinnan.

– Jag tror hon ändrat sig men jag vet inte hur avradikaliserad hon är, säger Klinghoffer.

Den västsvenska kvinnan reste ganska tidigt till terrornästet och gifte sig där nere och skaffade flera barn där nere avslöjar SVT.

Tyckte kalifatet var bra

– Hon levde där ganska många år. När jag följt henne på Facebook har hon varit ganska tillfreds med det. Och uttryckt också att det är bra liv där nere och att det är ett väldigt bra ställe. Och att kalifatet är bra, uppger SVT.

ANALYS

SVT klargör att detta handlar inte om några bortkomna tjejer som lurats till terrorsekten i Syrien av någon som vilselett dem. Nej dessa kvinnor har trivs bra i terrorsekten – de är helt enkelt terrorister.

Massmördande och tortyr

De har bidragit till massmördande, tortyr och dåd som är så grymma så det går knappt inte ens att skriva i text. En del av dåden som DN beskrivit är så hemska att man kan inte sluta att tänka på dem, man mår så illa.

Och allt pekar nu på att dessa kvinnor kommer att leva fritt i Sverige framöver. Det är svårt att ta in. 

Tre partier vill återkalla medborgarskap

Om Sverige kunde finna ett sätt av återkalla terroristernas medborgarskap retroaktivt så hade det sannolikt fått ett mycket stort stöd från allmänheten som enligt min bedömning hade ställt ställt sig klart positiv till ändra i grundlagen om så krävs. Ett land som återkallat medborgarskapet är till exempel Storbritannien.

I Sverige driver framförallt SD frågan men även Moderaterna och Liberalerna vill att medborgarskap ska kunna återkallas.

Foto: Wilson Center, Isis video maj 2020

[yop_poll id="600"]

Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen