JUST NU: Nya siffror vittnar om enorma förluster

2022 05 26

Ukrainas Väpnade Styrkor hävdar att 29 600 ryska soldater har dödats sedan Rysslands inledde sin invasion den 24 februari.

I en ny rapport presentera den ukrainska militären siffror som tyder på enorma förluster för den ryska armén.

Ukrainas Väpnade Styrkor uppger att de har förstört 1 315 ryska stridsvagnar sedan krigets början och 206 ryska stridsflygplan.

Siffrorna från militären har inte verifierats, men flera  underrättelserapporter från väst och Ukraina tyder på enorma ryska förluster, rapporterar Sky News.

I slutet av april uppgav det brittiska försvarsdepartementet att 15 000 ryska soldater dödats i Ukraina.

Besökte sjukhus

Kort innan Ukrainas rapporter om drygt 30 000 döda ryska soldater besökte Rysslands diktator Vladimir Putin ett militärsjukhus i Moskva.

Iklädd en vit läkarrock lät han sig fotograferas med de skadade militärerna, som deltagit i hans "särskilda militära operation" i Ukraina. 

Vid hans sida fanns försvarsminister Sergej Sjojgu.

Putin och ministern skakade hand med skadade militärer och pratade med soldater som genomgår behandling efter att ha skadats på slagfältet i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån TASS.

Kremls propaganda

Vladimir Putin har tidigare inte besökt militärsjukhus eller träffat skadade soldater under Rysslands över tre månader långa krig mot  Ukraina. 

Kremls talesperson Dmitrij Peskovs påpekade i samband med sjukhusbesöket att de uteblivna besöken har handlat om tidsbrist.

– Presidentens schema nu gjort det möjligt för honom att personligen bekanta sig med situationen och viktigast av allt – prata med militärer, säger han till TASS och tillägger: 

– Presidenten intresserar sig ständigt för förhållandena för militärer som skadats under den särskilda militära operationen. 

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen