Nya siffror ger hopp i pandemin trots befarad ökning

2021 12 24

Oron är stor för att Sverige ska drabbas allt hårdare av coronaviruset de närmaste veckorna men samtidigt kommer nu hoppfulla uppgifter.

Det handlar om intressant och positiv statistik från Sydafrika som är det land där den mycket smittsamma omikronvarianten började att härja kraftfullt i för några veckor sedan.

Kan passera relativt snabbt
AP rapporterar nu att den dramatiska uppgången gällande smittspridningen i Sydafrika har förbytts till en rejäl minskning av antalet nya fall av covid-19.

Det skulle möjligen kunna innebära att omikronvågen passerar snabbare än väntat enligt AP.

Ger hopp

Beräkningen av nya smittfall per dag är inte helt pålitligt då det kan påverkas av exempelvis ojämn frekvens av testning eller diverse eftersläpningar. Men den senaste statistiken kan samtidigt inge visst hopp.

Därför följer världen Sydafrika

Då Sydafrika var tidigt ute med omikronvarianten är omvärldens intresse extra stort för utvecklingen i landet. I torsdags förra veckan drabbades landet av 27 000 nya smittfall inom 24 timmar. Det senaste rapporterade dygnet var motsvarande siffra emellertid nere på 15 400.

Kraftig minskning

Utvecklingen i Sydafrikas folkrikaste provins, Gauteng som inkluderar Johannesburg och Pretoria, har varit ännu markantare.

12 december rapporterades 16 000 nya smittfall men sedan dess har antalet sjunkit och var i tisdags nere på 3 300 fall.

Peaken kan ha passerat

– Minskningen av nya smittfall nationellt kombinerat med en fortsatt minskning här I Gautengprovinsen – som varit i centrum för vågen i flera veckor – indikerar att vi kan ha passerat peaken, säger seniorforskaren Marta Nunes vid University of Witwatersrand, till AP.

Goda nyheter

– Det var en kortvarig våg och den goda nyheten är att den inte var så allvarlig sett till sjukvårdsfall och dödsfall. Det är inte epidemiologiskt oväntat att en mycket snabb ökning följs av en snabb minskning, säger hon.

Mycket smittsam

I Gautengprovinsen startade den kraftiga ökningen i mitten av november och den 25 november blev den nya omikronvarianten i Sydafrika en världsnyhet, framhåller AP.

Omikron har visat sig vara mycket smittsam och har stått för 90 procent av fallen i Gauteng.

USA och Storbritannien

Omikrons smittspridning har varit snabb och omfattande och i USA uppges nu 73 procent av de nya fallen vara omikron.
I Storbritannien har smittspridningen ökat med 60 procent på en vecka och omikron har nu blivit vanligare än den tidigare deltavarianten.

Hopp inom sjukvårdssektorn

Enligt WHO har omikron registrerats i 89 länder världen över. Den stora oron har varit att även om omikron enlig vissa indikationer kan vara mildare så kan dess höga smittsamhet leda till överbelastning på sjukhusen. Men den snabba minskningen av antalet fall ger nu hopp inom Sydafrikas sjukvårdssektor.

Manar till försiktighet

– Det ser ut som att vi ser början av denna vågs avtagande, säger doktor Fareed Abdullah vid Steve Biko Academic Hospital i Pretoria.

Samtidigt manar seniorforskaren Marta Nunes vid University of Witwatersrand till försiktighet.

Skiljer sig i olika länder

– Varje miljö, varje land är olika. Befolkningarna är olika, åldersstrukturen och immuniteten är olika i olika länder, säger hon.

En stor skillnad mellan Sydafrika och Europa är att Sydafrikas befolkning är mycket ung med en medelålder på 27 år, framhåller AP.

Ovaccinerade drabbas hårdare

Vid Steve Biko Academic Hospital i Pretoria uppger man att det finns ett tydligt mönster bland covidpatienterna.

– Alla mina patienter på intensivvårdsavdelningen är ovaccinerade. De som vaccinerats klarar sig mycket bättre i denna våg, säger doktor Veronica Uekermann till AP.

Foto: M. Majnun