Nya siffror ger hopp i pandemin trots befarad ökning

2021 12 24

Oron är stor för att Sverige ska drabbas allt hårdare av coronaviruset de närmaste veckorna men samtidigt kommer nu hoppfulla uppgifter.

Det handlar om intressant och positiv statistik från Sydafrika som är det land där den mycket smittsamma omikronvarianten började att härja kraftfullt i för några veckor sedan.

Kan passera relativt snabbt
AP rapporterar nu att den dramatiska uppgången gällande smittspridningen i Sydafrika har förbytts till en rejäl minskning av antalet nya fall av covid-19.

Det skulle möjligen kunna innebära att omikronvågen passerar snabbare än väntat enligt AP.

Ger hopp

Beräkningen av nya smittfall per dag är inte helt pålitligt då det kan påverkas av exempelvis ojämn frekvens av testning eller diverse eftersläpningar. Men den senaste statistiken kan samtidigt inge visst hopp.

Därför följer världen Sydafrika

Då Sydafrika var tidigt ute med omikronvarianten är omvärldens intresse extra stort för utvecklingen i landet. I torsdags förra veckan drabbades landet av 27 000 nya smittfall inom 24 timmar. Det senaste rapporterade dygnet var motsvarande siffra emellertid nere på 15 400.

Kraftig minskning

Utvecklingen i Sydafrikas folkrikaste provins, Gauteng som inkluderar Johannesburg och Pretoria, har varit ännu markantare.

12 december rapporterades 16 000 nya smittfall men sedan dess har antalet sjunkit och var i tisdags nere på 3 300 fall.

Peaken kan ha passerat

– Minskningen av nya smittfall nationellt kombinerat med en fortsatt minskning här I Gautengprovinsen – som varit i centrum för vågen i flera veckor – indikerar att vi kan ha passerat peaken, säger seniorforskaren Marta Nunes vid University of Witwatersrand, till AP.

Goda nyheter

– Det var en kortvarig våg och den goda nyheten är att den inte var så allvarlig sett till sjukvårdsfall och dödsfall. Det är inte epidemiologiskt oväntat att en mycket snabb ökning följs av en snabb minskning, säger hon.

Mycket smittsam

I Gautengprovinsen startade den kraftiga ökningen i mitten av november och den 25 november blev den nya omikronvarianten i Sydafrika en världsnyhet, framhåller AP.

Omikron har visat sig vara mycket smittsam och har stått för 90 procent av fallen i Gauteng.

USA och Storbritannien

Omikrons smittspridning har varit snabb och omfattande och i USA uppges nu 73 procent av de nya fallen vara omikron.
I Storbritannien har smittspridningen ökat med 60 procent på en vecka och omikron har nu blivit vanligare än den tidigare deltavarianten.

Hopp inom sjukvårdssektorn

Enligt WHO har omikron registrerats i 89 länder världen över. Den stora oron har varit att även om omikron enlig vissa indikationer kan vara mildare så kan dess höga smittsamhet leda till överbelastning på sjukhusen. Men den snabba minskningen av antalet fall ger nu hopp inom Sydafrikas sjukvårdssektor.

Manar till försiktighet

– Det ser ut som att vi ser början av denna vågs avtagande, säger doktor Fareed Abdullah vid Steve Biko Academic Hospital i Pretoria.

Samtidigt manar seniorforskaren Marta Nunes vid University of Witwatersrand till försiktighet.

Skiljer sig i olika länder

– Varje miljö, varje land är olika. Befolkningarna är olika, åldersstrukturen och immuniteten är olika i olika länder, säger hon.

En stor skillnad mellan Sydafrika och Europa är att Sydafrikas befolkning är mycket ung med en medelålder på 27 år, framhåller AP.

Ovaccinerade drabbas hårdare

Vid Steve Biko Academic Hospital i Pretoria uppger man att det finns ett tydligt mönster bland covidpatienterna.

– Alla mina patienter på intensivvårdsavdelningen är ovaccinerade. De som vaccinerats klarar sig mycket bättre i denna våg, säger doktor Veronica Uekermann till AP.

Foto: M. Majnun


JUST NU: Elon Musk lanserar strategi – mot Trump

2025 07 04

Elon Musk lanserar en ny strategi med ”laserfokus” på att förändra USA.

Efter månader av samarbete har Elon Musk och Donald Trump hamnat i luven på varandra.

Samtidigt är Musk fast besluten att förändra det amerikanska samhället.

Nu överväger han en oväntad strategi för att ställa till problem för bland annat Donald Trump.

Lanserar strategi

Det är sedan tidigare känt att Musk överväger att starta ett nytt parti.

Men nu avslöjar Musk en mycket specifik strategi som han och det eventuella partiet skulle kunna ha för att förändra den amerikanska politiken.

Enligt Musk handlar det om att lägga laser-fokus på ett specifikt mål om partiet bildas och ställer upp i val.

– Ett sätt att genomföra detta vore att laserfokusera på bara 2 eller 3 platser i senaten och 8 till 10 distrikt i representanthuset, skriver Musk på X.

Enligt Elon Musk skulle han och det nya partiet, som han överväger att starta, alltså kunna söka en roll som vågmästare.

Det skulle räcka för att kunna få stor påverkan på politiken, menar han.

– Med tanke på de rakbladstunna legislativa marginalerna skulle det räcka för att fungera som den avgörande rösten för omtvistade lagar, och säkerställa att de tjänar folkets sanna vilja, menar Elon Musk.

Vill bryta upp tvåpartisystem

Om Elon Musk väljer att starta det nya partiet, som i så fall skulle få namnet America Party, så skulle målet alltså vara att bli vågmästare mellan republikaner och demokrater, och på så vis spela en avgörande roll.

Syftet skulle vara att bryta upp det amerikanska tvåpartisystemet, som Musk sarkastiskt kallar för ett ”enpartisystem”.

I ett annat inlägg på X har Musk gjort en omröstning om det nya partiet.

– Självständighetsdagen är det perfekta tillfället att fråga om ni vill ha självständighet från tvåpartisystemet (vissa skulle säga enpartisystemet). Borde vi bilda America Party? frågar han sina följare.

Elon Musk har varit starkt kritisk till Donald Trumps nya budget, och bland annat hävdat att den satsar pengar på föråldrade industrier samt går emot effektiviseringsmyndigheten Doges syfte att minska slöseriet med skattepengar.

Musk och Donald Trump har riktat hårda ord mot varandra efter att Musk lämnade sin roll som inofficiell ledare för just Doge.

Foto: Daniel Oberhaus (2018) resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


JUST NU: Regeringen skärper kontroller – angrips av S

2025 07 04

Regeringen angrips av S efter besked om skärpta kontroller.

Regeringen meddelar på fredagen att de kommer att skärpa kontrollerna av svenskt bistånd.

Samtidigt angrips regeringen av Socialdemokraterna, som anklagar Tidöpartierna för ett ”präktigt självmål”.

Angrips av S

Biståndsminister Benjamin Dousa (M) meddelar att Sida nu har ombetts att stärka kontrollen av svenskt bistånd, rapporterar TV4.

Man ska bland annat stärka arbetet mot jäv och penningtvätt, samt motverka terrorfinansiering.

Detta mot bakgrund av uppgifter om korruption i så mycket som åtta procent av biståndsprojekten, enligt kanalen.

Men regeringen angrips nu av S.

Partiet är kritiskt till regeringens hantering av bistånd och menar att åtgärderna är otillräckliga. Dessutom anklagar de regeringen för att ha påverkat Sida att bevilja pengar till SD:s biståndsstiftelse Hepatica.

– Här har regeringen precis tvingat Sida att betala ut 14 miljoner kronor till Sverigedemokraternas stiftelse Hepatica, trots att den egentligen inte skulle ha haft pengar, för den kvalificerar sig inte för de krav som finns, säger Morgan Johansson (S).

”Ljuger oblygsamt”

Benjamin Dousa anklagar i sin tur S för att ljuga.

– Det är som vanligt med Socialdemokraterna. De ljuger helt oblygsamt och sprider felaktigheter, säger Dousa, enligt kanalen.

Biståndsministern understryker att inga pengar ska betalas ut till organisationer som inte använder dem ansvarsfullt, och menar att S, snarare än SD, länge har haft en priviligierad ställning.

Bråket om SD:s biståndsstiftelse Hepatica har pågått en längre tid.

Bråket har uppstått efter att Sida ändrat sitt beslut att neka Hepatica pengar, vilket DN har rapporterat. Enligt uppgifter till tidningen har Sida ändrat sig efter att Björn Söder (SD) klagat hos Benjamin Dousas statssekreterare.

Detta har lett till anklagelser åt båda håll.

I samband med bråket om Sida och Hepatica gick Björn Söder ut och krävde att Sida skulle läggas ned.

– Det vore bra om Sida lades ner, så man kan bygga upp en ny myndighet. Sida är full av aktivistiska tjänstemän och för stort också, har Björn Söder tidigare sagt till tidningen.

Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet

Text: Redaktionen