Nya siffror ger hopp i pandemin trots befarad ökning

2021 12 24

Oron är stor för att Sverige ska drabbas allt hårdare av coronaviruset de närmaste veckorna men samtidigt kommer nu hoppfulla uppgifter.

Det handlar om intressant och positiv statistik från Sydafrika som är det land där den mycket smittsamma omikronvarianten började att härja kraftfullt i för några veckor sedan.

Kan passera relativt snabbt
AP rapporterar nu att den dramatiska uppgången gällande smittspridningen i Sydafrika har förbytts till en rejäl minskning av antalet nya fall av covid-19.

Det skulle möjligen kunna innebära att omikronvågen passerar snabbare än väntat enligt AP.

Ger hopp

Beräkningen av nya smittfall per dag är inte helt pålitligt då det kan påverkas av exempelvis ojämn frekvens av testning eller diverse eftersläpningar. Men den senaste statistiken kan samtidigt inge visst hopp.

Därför följer världen Sydafrika

Då Sydafrika var tidigt ute med omikronvarianten är omvärldens intresse extra stort för utvecklingen i landet. I torsdags förra veckan drabbades landet av 27 000 nya smittfall inom 24 timmar. Det senaste rapporterade dygnet var motsvarande siffra emellertid nere på 15 400.

Kraftig minskning

Utvecklingen i Sydafrikas folkrikaste provins, Gauteng som inkluderar Johannesburg och Pretoria, har varit ännu markantare.

12 december rapporterades 16 000 nya smittfall men sedan dess har antalet sjunkit och var i tisdags nere på 3 300 fall.

Peaken kan ha passerat

– Minskningen av nya smittfall nationellt kombinerat med en fortsatt minskning här I Gautengprovinsen – som varit i centrum för vågen i flera veckor – indikerar att vi kan ha passerat peaken, säger seniorforskaren Marta Nunes vid University of Witwatersrand, till AP.

Goda nyheter

– Det var en kortvarig våg och den goda nyheten är att den inte var så allvarlig sett till sjukvårdsfall och dödsfall. Det är inte epidemiologiskt oväntat att en mycket snabb ökning följs av en snabb minskning, säger hon.

Mycket smittsam

I Gautengprovinsen startade den kraftiga ökningen i mitten av november och den 25 november blev den nya omikronvarianten i Sydafrika en världsnyhet, framhåller AP.

Omikron har visat sig vara mycket smittsam och har stått för 90 procent av fallen i Gauteng.

USA och Storbritannien

Omikrons smittspridning har varit snabb och omfattande och i USA uppges nu 73 procent av de nya fallen vara omikron.
I Storbritannien har smittspridningen ökat med 60 procent på en vecka och omikron har nu blivit vanligare än den tidigare deltavarianten.

Hopp inom sjukvårdssektorn

Enligt WHO har omikron registrerats i 89 länder världen över. Den stora oron har varit att även om omikron enlig vissa indikationer kan vara mildare så kan dess höga smittsamhet leda till överbelastning på sjukhusen. Men den snabba minskningen av antalet fall ger nu hopp inom Sydafrikas sjukvårdssektor.

Manar till försiktighet

– Det ser ut som att vi ser början av denna vågs avtagande, säger doktor Fareed Abdullah vid Steve Biko Academic Hospital i Pretoria.

Samtidigt manar seniorforskaren Marta Nunes vid University of Witwatersrand till försiktighet.

Skiljer sig i olika länder

– Varje miljö, varje land är olika. Befolkningarna är olika, åldersstrukturen och immuniteten är olika i olika länder, säger hon.

En stor skillnad mellan Sydafrika och Europa är att Sydafrikas befolkning är mycket ung med en medelålder på 27 år, framhåller AP.

Ovaccinerade drabbas hårdare

Vid Steve Biko Academic Hospital i Pretoria uppger man att det finns ett tydligt mönster bland covidpatienterna.

– Alla mina patienter på intensivvårdsavdelningen är ovaccinerade. De som vaccinerats klarar sig mycket bättre i denna våg, säger doktor Veronica Uekermann till AP.

Foto: M. Majnun


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen