JUST NU: Nya siffror avslöjar ryska soldaternas grymheter

2022 05 18

Hatet mot de ryska soldaterna bland Ukrainas befolkning är skyhögt och nu kommer nya skrämmande siffror.

Det handlar om de omfattande och olagliga brotten mot civila i Ukraina – vanliga invånare och familjer som varit helt oskyldiga men som ändå drabbats av de ryska soldaternas grymheter.

Mördade av Putins soldater

I dag kommer nya siffror som visar på den brutalitet som drabbat de regioner i Ukraina som under en tid togs över av Putindiktaturens soldater.

Bara i områdena norr om huvudstaden Kyiv har man nu kommit upp i långt över 1 000 kroppar av civila invånare som har hittats mördade efter att ryssarna drevs bort.

Hittas allt fler

– För närvarande har vi 1 288 kroppar av dödade människor. Jag betonar att det handlar om civila, säger Andriy Nyebytov som är chef för Kyivregionen polismyndighet till nyhetsbyrån Interfax-Ukraina.

I takt med att vardagen så sakteliga återgår till något som kan likna det nya normala så uppdagas allt fler mördare ukrainare.

Hitras under jordhögar

– De flesta har skjutits med automatvapen, säger polischefen.

Att dödssiffrorna ökar hela tiden beror inte minst på att invånarna hittar nya jordhögar som inte funnits där tidigare och under jorden upptäcker man alltför ofta försvunna grannar, kollegor, bekanta eller andra som har mördats.

Antalet våldtagna och torterade ökar också och raden av fall som registeras av de som utreder de fasansfulla krigsbrotten växer för varje dag.

Där ryska armén backar undan

Sammantaget har snart än 3 800 civila dödsoffer registrerats i Ukraina enligt FN men den korrekta siffran är sannolikt mycket högre.

Och fler och fler mördade hittats varje dag runt om i Ukraina i de områden där ryska armén backat tillbaka.

Hur många som har mördats i de regioner som ryssarna fortfarande ockuperar är okänt.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen