Nya risker upptäckta om graviditet kopplat till covid-19

2023 01 17

Graviditet ökar risken för att drabbas av allvarlig covid-19.

Samtidigt kan viruset också orsaka andra hälsorisker både för kvinnan och barnet, rapporterar bland annat Sveriges Radio och internationella medier.

Detta enligt en en helt ny studie på över 13 000 gravida och ovaccinerade kvinnor över hela världen.

– Det är väldigt tydligt och till och med konsekvent, oavsett om vi pratar om Sverige där vi generellt har väldigt goda utfall av graviditet eller andra länder som har större problem med mödrasjuklighet och dödlighet, säger Emily Smith, biträdande professor i global hälsa vid George Washington University, enligt CNN.

Fyra gånger större risk för intensivvård

Studien har bland annat undersökt frekvensen av intensivvård för gravida.

Det visade sig då att det var fyra gånger vanligare att gravida med covid-19 behövde intensivvård, jämfört med icke-smittade kvinnor som befann sig i samma ålder.

– Vi upptäckte också att för mammor som hade covid under graviditeten var det mer sannolikt att deras barn föds för tidigt och att barnen hade en ökad risk att hamna på neonatal intensivvårdsavdelning, säger Emily Smith till The Guardian.

Blodproppar och lunginflammatiom

Forskarna har även kunnat peka ut en ökad risk för smittade gravida att drabbas av allvarliga blodproppar – hela fem gånger större risk jämfört med gravida kvinnor som inte smittats av viruset.

Infektionen är också kopplad till en högre dödlighet. 

I de analyserade studierna dog sju procent av de gravida kvinnorna med covid-19, jämfört med blott en procent av de som inte smittats. 

En dryg femtedel av de covidsmittade gravida kvinnorna utvecklade även lunginflammation – vilket gör diagnosen 23 gånger vanligare än hos icke-infekterade kvinnor.

– Konsekvenserna här är att det är väldigt viktigt om du är gravid, eller om du funderar på att bli gravid, att bli vaccinerad. Detta kan verkligen minska risken för att få några av dessa dåliga följder för både mamma och bebis, säger Emily Smith.

Rekommenderar vaccinering

I Sverige rekommenderas alla gravida att vaccinera sig.

– Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och det är viktigt att vara frisk inför sin förlossning, framhåller Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Därför är det extra viktigt för dig som är gravid att vaccinera dig eller att undvika att bli smittad om du inte har vaccinerat dig

Sedan tidigare är det även känt att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning, enligt bedömningar från Socialstyrelsen.

– Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp, framhäver Folkhälsomyndigheten.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen