Nya regler för utländska brottslingar som inte kan utvisas

2024 11 05

Utländska medborgare kan i dag stoppas från att utvisas från Sverige om det finns ett tillfälligt hinder mot att genomföra utvisningen.

Det kan till exempel handla om att personen riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet.

Enligt nuvarande regelverk beviljas personer som inte kan utvisas ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det gäller även för utländska medborgare som utgör ett säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till allvarlig eller upprepad brottslighet.

Nu vill regeringen ändra regelverket.

På en pressträff föreslår migrationsminister Johan Forssell (M) en ny ordning för utlänningar som utgör säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till brott.

Regeringen föreslår att personer som inte kan utvisas ska få ett tillfälligt utvisningsstopp i ställer för ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det innebär att den som döms till utvisning inte får rätt till diverse välfärdsförmåner, till exempel försörjningsstöd och bidrag.

– Vi måste ha en lagstiftning som ger myndigheter effektiva verktyg att snarast möjligt genomföra utvisningar särskilt när det gäller utlänningar som utgör hot mot säkerheten i landet eller har begått allvarliga brott, säger Johan Forsell och fortsätter:

– Utredningens förslag begränsar dessa individers möjlighet att etablera sig här och skapar utrymme för myndigheterna att bedriva ett effektivt återvändandearbete genom bland annat ökad kontroll. Jag välkomnar utredningen och ser fram emot att skicka ut förslagen på remiss.

Då träder förslagen i kraft

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2026.

Enligt regeringen innebär förslagen bland annat att:

- verkställigheten av ett utvisningsbeslut som regel ska skjutas upp vid tillfälligt hinder mot verkställighet, i stället för att utlänningen ska beviljas ett uppehållstillstånd,  

- utlänningen under tiden som beslutet är uppskjutet ska kunna åläggas skyldighet att anmäla sig hos Migrationsverket eller Polismyndigheten samt förbjudas att lämna ett visst område, och 

- utlänningens rätt att arbeta och tillgång till välfärdsförmåner ska begränsas under tiden som beslutet är uppskjutet. 

Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Musk vädjar till en hel yrkesgrupp – “Överväg gärna att börja jobba igen”

2025 02 28

Elon Musk menar att det finns en stor brist på flygledare i USA.

Elon Musk, som har fått i uppdrag att leda Department of Government Efficiency, vädjar till pensionerade flygledare att överväga att återvända till arbetet mitt i en pågående, landsomfattande brist på kvalificerade flygsäkerhetsarbetare. 

Detta efter en rad dödliga flygkrascher i USA, bland annat i Washington, Philadelphia och Alaska.

Det rapporterar CBS News.

“Överväg gärna”

Musk vädjar till folk inom branschen och uppmanar pensionerade flygledare att komma tillbaka till jobbet om de är intresserade.

– Det råder brist på flygledare av högsta klass. Om du har gått i pension, men är öppen för att återvända till arbetet, överväg att göra det, skriver han på X.

Över 90 procent

FAA, den amerikanska luftfartsmyndigheten, har länge haft brist på flygledare.

Myndighetens tillsyn av luftrummet har nyligen granskats närmare efter en rad flygincidenter på senare tid. 

För närvarande är mer än 90 procent av de amerikanska flygplatstornen underbemannade och uppfyller inte de standarder som fastställts av en arbetsgrupp som inkluderar FAA och flygledarnas fackförening, enligt en CBS News-analys av FAA-data. 

LÄS MER: Dansk organisation säger upp 2 000 medarbetare på grund av Trump

Inte tillräckligt

Bristen på flygledare är stor på andra sidan Atlanten.

Det finns cirka 10 800 flygledare som arbetar på amerikanska flygplatser, vilket enligt NATCA är cirka 3 600 färre än ”vad som behövs för att fullt ut bemanna det nationella luftrumssystemet”.

LÄS MER: Trump om egna utspelet – "Sade jag så?"

Pandemin bidrog

Enligt FAA bidrog covidpandemin till problemen som nu råder i branschen.

– Covid-19-pandemin har haft en betydande inverkan på flygindustrin och FAA, framhåller myndigheten i en rapport.

– I början av pandemin, för att skydda anställda och hjälpa till att säkerställa kontinuitet i verksamheten, eliminerades vissa aktiviteter eller minskades avsevärt vid FAA: s anläggningar för flygtrafikledning.

Foto: Steve Jurvertson

Text: Redaktionen


Skatteverket kommer knacka på hos familjer – “Ett tusental besök”

2025 02 28

Skatteverket kommer att genomföra ett tusental kontrollbesök.

Och anledningen till besöken har med så kallade “skenseparationer” att göra.

För att motverka fusk och brott genomför Skatteverket under våren en särskild kontrollinsats mot skenseparationer, det vill säga personer som separerat på pappret fast de fortfarande lever ihop. 

Det framhåller myndigheten på torsdagen.

Har ökat

Skenseparationer är ett exempel på fusk som upptäckts genom ökade kontroller under de senaste åren.

– Bakom skenseparationer avslöjas även bidragsbrott exempelvis med bostadsbidrag och också olovlig andrahandsuthyrning, säger Cajsa Toresten, sektionschef på Skatteverket.

– Därför genomför vi nu under våren en särskild kontrollinsats mot skenseparationer – alltså av personer som på pappret har separerat men i verkligheten fortfarande lever ihop.

“Ett tusental besök”

Skenseparationer har hittills framförallt granskats och åtgärdats genom skrivbordskontroller. 

Till exempel har det skett genom andra registerhållare, uppgiftslämnare samt berörda via telefon och brev. 

Förutom skrivbordskontroller gör Skatteverket i år dessutom ett tusental kontrollbesök hos familjer där myndigheten misstänker skenseparation.

Bättre möjligheter

Skatteverket har på senare år fått förbättrade möjligheter att bearbeta information för att kunna göra mer träffsäkra urval för kontrollerna.

– Kontrollbesöken är ett sätt att upptäcka och åtgärda felaktigheter i folkbokföringen som leder till utnyttjande av vår gemensamma välfärd, till exempel bidragsbrott, säger Cajsa Toresten.

Ska analyseras

Mot slutet av 2024 meddelade regeringen att skenseparationer ska analyseras.

ISF ska analysera vilka incitament som finns för skenseparationer inom bostadsbidrag och underhållsstöd samt redovisa hur Försäkringskassan arbetar för att upptäcka och motverka brottsupplägg genom skenseparationer.

– Eftersom vi vet att skenseparationer används för att felaktigt tillskansa sig bostadsbidrag och underhållsstöd stärker vi greppet för att stoppa den typen av brottsupplägg, sade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) då.

Foto: F. Bratt Skatteverket resp S. Dale

Text: Redaktionen