Nya regler för utländska brottslingar som inte kan utvisas
2024 11 05
Utländska medborgare kan i dag stoppas från att utvisas från Sverige om det finns ett tillfälligt hinder mot att genomföra utvisningen.
Det kan till exempel handla om att personen riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet.
Enligt nuvarande regelverk beviljas personer som inte kan utvisas ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det gäller även för utländska medborgare som utgör ett säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till allvarlig eller upprepad brottslighet.
Nu vill regeringen ändra regelverket.
På en pressträff föreslår migrationsminister Johan Forssell (M) en ny ordning för utlänningar som utgör säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till brott.
Regeringen föreslår att personer som inte kan utvisas ska få ett tillfälligt utvisningsstopp i ställer för ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det innebär att den som döms till utvisning inte får rätt till diverse välfärdsförmåner, till exempel försörjningsstöd och bidrag.
– Vi måste ha en lagstiftning som ger myndigheter effektiva verktyg att snarast möjligt genomföra utvisningar särskilt när det gäller utlänningar som utgör hot mot säkerheten i landet eller har begått allvarliga brott, säger Johan Forsell och fortsätter:
– Utredningens förslag begränsar dessa individers möjlighet att etablera sig här och skapar utrymme för myndigheterna att bedriva ett effektivt återvändandearbete genom bland annat ökad kontroll. Jag välkomnar utredningen och ser fram emot att skicka ut förslagen på remiss.
Då träder förslagen i kraft
Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2026.
Enligt regeringen innebär förslagen bland annat att:
- verkställigheten av ett utvisningsbeslut som regel ska skjutas upp vid tillfälligt hinder mot verkställighet, i stället för att utlänningen ska beviljas ett uppehållstillstånd,
- utlänningen under tiden som beslutet är uppskjutet ska kunna åläggas skyldighet att anmäla sig hos Migrationsverket eller Polismyndigheten samt förbjudas att lämna ett visst område, och
- utlänningens rätt att arbeta och tillgång till välfärdsförmåner ska begränsas under tiden som beslutet är uppskjutet.
Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet
Text: Redaktionen