JUST NU: Nya råd gällande förkylningssymptom
2023 02 16
Nu är det fritt fram att gå till jobbet igen även om du är förkyld.
Det nya rådet meddelas av Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors i SVT på torsdagsförmiddagen.
– Har man bara lättare symptom som snuva eller lite ont i halsen kan man gå till sitt jobb, beroende på var man jobbar. Jobbar man med äldre kanske man har andra riktlinjer från sin arbetsgivare.
Ta en Alvedon
Från och med nu är det alltså grönt ljus att ta en Alvedon och gå till jobbet. Även om näsan rinner.
En enorm skillnad i hur svenska folket, och större delen av världen, behövt förhålla sig till milda symptom de senaste åren.
– Det är alldeles upp till var och en att bedöma. Det var kanske enklare under pandemin att man slapp göra den bedömningen, men samtidigt behöver man känna efter själv. Tar du Alvedon för att du har spänningshuvudvärk kan du gå till jobbet. Men om du har hög feber kanske kroppen signalerar att nu ska du vila, säger Sara Byfors.
Uppmanade till återgång
Redan förra veckan uppmanade överläkaren Magnus Gisslén, verksam på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, att det är dags att återgå till det beteende vi hade före pandemin.
Vid det tillfället fanns FHM:s råd om att stanna hemma när man har symptom fortfarande kvar.
– Det är läge att börja leva mer normalt. Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute för att det rinner lite i näsan eller känner att det kliar lite i halsen, säger Magnus Gisslén till Sveriges Radio.
Ytterligare rekommendation är borttagen
I går, onsdag, togs rekommendationen om bred testning för covid-19 hos vård- och omsorgspersonal bort.
– Testningen av personal bedöms i nuläget ha begränsad effekt för att minska smittspridningen i dessa miljöer, samtidigt är testningen resurskrävande, skriver Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, avdelningschef på myndigheten, förklarar varför rekommendationen plötsligt försvinner.
– Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna. Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp.
– För att inte utsätta patienter och boende för smittrisk är det extra viktigt att vård- och omsorgspersonal tänker på att stanna hemma vid sjukdom, säger hon.
Då ska man testa
Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande testning av patienter och omsorgstagare med symtom som kan vara covid-19.
– Testning kan också vara aktuellt vid smittspårning, framhåller myndigheten.
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen