JUST NU: Nya planen – kan bli aktuellt med coronarestriktioner igen

2022 05 02

Coronarestriktioner kan återigen bli aktuellt om en ny smittsam variant av covid-19 når Sverige.

Det framgår av Folkhälsomyndighetens nya plan för 2022 som i dag överlämnades till regeringen.

I rapporten redogör myndigheten för åtgärder som återigen kan bli aktuella om smittspridningen tar fart.

Svår att säga

– Tidigt i pandemin använde vi ordningslagen för att begränsa allmänna sammankomster. Det kan man tänka sig igen. Sedan fick vi även pandemilagen och den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Det är svårt att säga om det skulle behövas igen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till SR Ekot.

De åtgärder som planeras vid ett sådant scenario kan handla om lagstiftande åtgärder, men även rekommendationer. 

Det kan till exempel handla om avrådan från att delta i stora evenemang, hålla avstånd till varandra och riktade insatser för att skydda äldre, rapporterar SR.

Är inte en prognos

I ett pressmeddelande framhäver Folkhälsomyndigheten att den nya planen inte ska ses som en prognos för hur kommande smittspridning kommer att se ut. 

–  Syftet är att tydliggöra behovet av beredskap för insatser i lägen som skulle kunna uppstå, konstaterar FHM.

Rekommendationen kvarstår

En rekommendation från myndigheten kvarstår som den mest grundläggande. Människor i Sverige uppmanas att vaccinera sig mot covid-19.

– Viktigast just nu är att alla som har möjlighet vaccinerar sig enligt rekommendation för att skydda sig själva från allvarlig sjukdom. Samtidigt minskar konsekvenserna för samhället, exempelvis gällande vårdbelastning och frånvaro från arbete. Folkhälsomyndigheten rekommenderar till exempel att alla som är 65 år och äldre tar en fjärde dos vaccin mot covid-19, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Foto: Maxime

Text: Redaktionen