Nya och potentiellt farligare virusvarianten redan i Europa

2021 12 04

Den nya virusvarianten som oroar forskare runt om i världen har redan kommit till EU – en ovaccinerad person i Belgien har smittats.

Det uppger Belgiens regering som meddelat den dåliga nyheten på en presskonferens.

Nya reseförbud

– Vi har ett fall som nu har bekräftats vara den nya varianten, säger Belgiens sjukvårdsminister Frank Vandenbroucke till AFP.

Storbritannien, Österrike, Tjeckien, Tyskland, Italien och Nederländerna hör till de länder som infört nya reseförbud.

Sju länder berörs

Syftet är att bromsa spridningen av den nya varianten som befaras vara extra smittsam och kanske inte kan hanteras lika bra av vaccinen.

De länder som berörs av inreseförbuden är Sydafrika, Botswana, Esawtini (Swaziland), Lesotho, Namibia, Zambia och Zimbabwe.

Brittiska regeringen orolig

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid uppger att forskare är djupt oroade rörande den nya varianten som har ett stort antal mutationer.

– Kanske dubbelt så många som vi har sett i deltavarianten, säger sjukvårdsministern till BBC News.

Kan vara smittsammare

Det kan i sin tur innebära stora bekymmer.

– Det kan innebära att den kan vara mer smittsam och de nuvarande vaccinen som vi har kan vara mindre effektiva, säger Storbritanniens hälsominister.

Tegnell försiktig

Anders Tegnell framhåller att mycket fortfarande är okänt angående den nya virusvarianten.

– Den har spridits mer i en del av Sydafrika så här långt och också i några andra länder. Den har en rad mutationer, som även många andra tidigare varianter haft. Men vad det betyder i praktiken vet vi inte, vi måste luta oss mot WHO och andra organisationer som har mer kunskap än vi, säger statsepidemiologen till DN.

Vaccinens motståndskraft den stora oron

Internationella forskare har framhållit att det framförallt finns en risk för att vaccinen biter sämre på den nya varianten och det är något Anders Tegnell också berör.

– Det är mutationer som möjligtvis skulle kunna påverka hur bra immuniteten är i befolkningen i Europa. Vi kanske skulle behöva ändra vaccinet eller göra något liknande för att få ett bra skydd, tillägger han.

Foto: Region Uppsala