Nya och potentiellt farligare virusvarianten redan i Europa

2021 12 04

Den nya virusvarianten som oroar forskare runt om i världen har redan kommit till EU – en ovaccinerad person i Belgien har smittats.

Det uppger Belgiens regering som meddelat den dåliga nyheten på en presskonferens.

Nya reseförbud

– Vi har ett fall som nu har bekräftats vara den nya varianten, säger Belgiens sjukvårdsminister Frank Vandenbroucke till AFP.

Storbritannien, Österrike, Tjeckien, Tyskland, Italien och Nederländerna hör till de länder som infört nya reseförbud.

Sju länder berörs

Syftet är att bromsa spridningen av den nya varianten som befaras vara extra smittsam och kanske inte kan hanteras lika bra av vaccinen.

De länder som berörs av inreseförbuden är Sydafrika, Botswana, Esawtini (Swaziland), Lesotho, Namibia, Zambia och Zimbabwe.

Brittiska regeringen orolig

Storbritanniens hälsominister Sajid Javid uppger att forskare är djupt oroade rörande den nya varianten som har ett stort antal mutationer.

– Kanske dubbelt så många som vi har sett i deltavarianten, säger sjukvårdsministern till BBC News.

Kan vara smittsammare

Det kan i sin tur innebära stora bekymmer.

– Det kan innebära att den kan vara mer smittsam och de nuvarande vaccinen som vi har kan vara mindre effektiva, säger Storbritanniens hälsominister.

Tegnell försiktig

Anders Tegnell framhåller att mycket fortfarande är okänt angående den nya virusvarianten.

– Den har spridits mer i en del av Sydafrika så här långt och också i några andra länder. Den har en rad mutationer, som även många andra tidigare varianter haft. Men vad det betyder i praktiken vet vi inte, vi måste luta oss mot WHO och andra organisationer som har mer kunskap än vi, säger statsepidemiologen till DN.

Vaccinens motståndskraft den stora oron

Internationella forskare har framhållit att det framförallt finns en risk för att vaccinen biter sämre på den nya varianten och det är något Anders Tegnell också berör.

– Det är mutationer som möjligtvis skulle kunna påverka hur bra immuniteten är i befolkningen i Europa. Vi kanske skulle behöva ändra vaccinet eller göra något liknande för att få ett bra skydd, tillägger han.

Foto: Region Uppsala


Elon Musk sprider falskt påstående om Sverige

2025 01 31

– Nästan 80 procent av ”flyktingarna” åker på semester till det land de påstår sig ha flytt från…

Orden kommer från entreprenören och Trump-allierade Elon Musk.

I ett inlägg på X delar techmiljardären en undersökning om svensk invandring som Novus genomförde på uppdrag av Bulletin 2022.

I undersökningen tillfrågades personer som invandrat till Sverige av olika skäl om de någon gång semestrat i sitt hemland.

Stämmer inte

Hela 79 procent svarade ja på frågan.

Siffran har snappats upp av kritiker som menar att flyktingar med skyddsstatus åker tillbaka till sina hemländer i stor omfattning.

Det stämmer dock inte.

Endast 18 procent av de tillfrågade kom till Sverige som flyktingar, vilket Novus har förtydligat.

"Skapa tydlighet"

– Novus kan göra undersökningar riktade specifikt till exempelvis nyanlända flyktingar, men det var inte målgruppen i den här undersökningen. Den här undersökningen var riktad till alla i Sverige som är födda utomlands, framhöll analysföretaget i ett uttalande i december.

– Vi skriver detta är för att försöka skapa tydlighet kring de felaktiga tolkningar som spridits om resultatet. Vi har sett att siffran används i sammanhang där analysen inte överensstämt med den vi på Novus varit med att ta fram.

”Tråkigt”

Novus undersökning har även uppmärksammats av BBC-podden ”More or Less: Behind the stats”.

Den brittiska podden hörde av sig till Novus med frågor om undersökningen i slutet av förra året. Efter händelsen valde undersökningsföretaget att gå ut med ett förtydligande. 

Trots det väljer Elon Musk att måla upp en felaktig bild av resultatet i undersökningen. 

– Det är alltid kul när folk är intresserade av vad som händer i Sverige, men det är tråkigt när undersökningar blir feltolkade, säger Novus opinionsrådgivare Hjalmar Strid till Expressen.

Elon Musks inlägg har visats över 17 miljoner gånger.

Foto: Wcamp9

Text: Redaktionen


Lågpriskedja gör succé i Sverige – går bättre än någonsin

2025 01 31

Kunder väller in till Willys.

Under fjärde kvartalet noterade lågpriskedjan en tillväxt på 4,8 procent.

Siffran är den högsta noteringen någonsin för Willys och innebär att den Axfood-ägda butikskedjan fortsätter att växa mer än marknaden.

Axfoods vd och koncernchef Simone Margulies har uttalat sig om styrkebeskedet.

– Willys har aldrig tidigare haft en starkare marknadsposition och det är tydligt att momentum håller i sig med fortsatt hög kundtillströmning och ökad lojalitet, framhåller hon.

Tar marknadsandelar

Fjärde kvartalet var en framgångssaga för Axfood, som också äger Hemköp och City Gross.

Koncernens butiker stärkte sina marknadspositioner rejält.

– Under 2024 tog vi marknadsandelar trots höga jämförelsetal. Tillväxten i detaljhandelsomsättningen uppgick under fjärde kvartalet till 14,1 procent, säger Simone Margulies.

– Vårt fokus på produktivitet och kostnadseffektivitet har intensifierats, och med vår struktur och de investeringar vi gör i bakomliggande led har vi en bra utgångspunkt att successivt förbättra vår konkurrenskraft över tid.

Hemköp går starkt

Vid sidan om Willys stärkte Hemköp sin marknadsposition med en tillväxt på 4,6 procent.  

– Butikskedjan har tagit stora steg de senaste åren i att stärka sin position på marknaden, och ett flertal stora nyetableringar skapar förutsättningar för att stärka positionen ytterligare, säger Simone Margulies.

Ökad utdelning

Axfoods framgång är glada nyheter för koncernens aktieägare.

– Till årsstämman föreslår styrelsen en ökad utdelning om 8,75 kronor per aktie som fördelas på två utbetalningar, berättar Simone Margulies.

Nyckeltal – Axfoods delårsrapport fjärde kvartalet 2024

- Nettoomsättningen uppgick till 84 057 miljoner kronor, en ökning med 3,6 procent.

- Detaljhandelsomsättningen var 68 052 miljoner kronor, en ökning med 6,8 procent. Exkluderat City Gross var ökningen 4,3 procent.

- Rörelseresultatet var 3 290 miljoner kronor. Rörelsemarginalen uppgick till 3,9 procent (4,1).

- Det justerade rörelseresultatet uppgick till 3 433 miljoner kronor (3 602). Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 4,1 procent (4,4).

- Periodens resultat uppgick till 2 219 miljoner kronor (2 373) och resultatet per aktie före utspädning till 10,16 kr (10,92).

Foto: Axfood

Text: Redaktionen