Nya ministern står fast vid SD-kritiken

2022 10 18

Romina Pourmokhtari (L) har utsetts till miljö- och klimatminister i den borgerliga regeringen.  

Det innebär att 26-årigen blir Sveriges yngsta minister någonsin.

– Jag ser fram emot att jobba med miljöfrågorna. Det är absolut inga sänkta ambitioner, det ska man inte oroa sig. Det handlar om att göra ett kraftigt kliv framåt och jobba med klimatpolitik som är vetenskapligt förankrad, säger hon till SVT Nyheter efter utnämningen.

SD-kritiken finns kvar

Pourmokhtari, avgående ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Luf, har genom åren profilerat sig som en kritiker till Liberalernas sidbyte i SD-frågan. 

I juni 2021 krävde hon och två andra Luf-medlemmar att moderpartiet skulle anta röda linjer mot SD inför valet 2022 för att räkna med ungdomsförbundet stöd i valkampanjen. 

– Anta röda linjer mot Sverigedemokraterna nu – eller gå till val utan oss, skrev Romina Pourmokhtari tillsammans med Linnéa Bjärum och Erik Berg, i en debattartikel som publicerades i Expressen. 

Trots att hon nu tar plats i en regering som tar stöd av SD betonar Romina Pourmokhtari att hennes inställning till SD är oförändrad.

– Jag har inte ändrat mig på någonting. Jag tycker det jag alltid har tyckt. Jag ser en möjlighet att göra skillnad i miljö- och klimatpolitiken som drivs i den här regeringen, säger hon till Aftonbladet. 

Fick inte igenom viktiga frågor

Sveriges nya klimatminister har varit drivande i införandet av ett internt stopp för visitationszoner, anonyma vittnen och indragna medborgarskap vid terrorbrott.

Hon har argumenterat för att Liberalerna i stället ska verka för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. 

Men Tidöavtalet mellan Liberalerna och övriga högerpartier innehåller flera förslag som  Pourmokhtari velat stoppa.

I intervjun med SVT konstaterar hon att det ”inte är en hemlighet” att hon inte fick sin vilja igenom angående SD.

–  Men då ställde jag mig själv frågan: vad ska jag göra nu? Ska jag tjura eller ta ansvar för Sverige. Det senaste är vad jag beslutade mig för att göra.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Text: Redaktionen