Nya ministern står fast vid SD-kritiken

2022 10 18

Romina Pourmokhtari (L) har utsetts till miljö- och klimatminister i den borgerliga regeringen.  

Det innebär att 26-årigen blir Sveriges yngsta minister någonsin.

– Jag ser fram emot att jobba med miljöfrågorna. Det är absolut inga sänkta ambitioner, det ska man inte oroa sig. Det handlar om att göra ett kraftigt kliv framåt och jobba med klimatpolitik som är vetenskapligt förankrad, säger hon till SVT Nyheter efter utnämningen.

SD-kritiken finns kvar

Pourmokhtari, avgående ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Luf, har genom åren profilerat sig som en kritiker till Liberalernas sidbyte i SD-frågan. 

I juni 2021 krävde hon och två andra Luf-medlemmar att moderpartiet skulle anta röda linjer mot SD inför valet 2022 för att räkna med ungdomsförbundet stöd i valkampanjen. 

– Anta röda linjer mot Sverigedemokraterna nu – eller gå till val utan oss, skrev Romina Pourmokhtari tillsammans med Linnéa Bjärum och Erik Berg, i en debattartikel som publicerades i Expressen. 

Trots att hon nu tar plats i en regering som tar stöd av SD betonar Romina Pourmokhtari att hennes inställning till SD är oförändrad.

– Jag har inte ändrat mig på någonting. Jag tycker det jag alltid har tyckt. Jag ser en möjlighet att göra skillnad i miljö- och klimatpolitiken som drivs i den här regeringen, säger hon till Aftonbladet. 

Fick inte igenom viktiga frågor

Sveriges nya klimatminister har varit drivande i införandet av ett internt stopp för visitationszoner, anonyma vittnen och indragna medborgarskap vid terrorbrott.

Hon har argumenterat för att Liberalerna i stället ska verka för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. 

Men Tidöavtalet mellan Liberalerna och övriga högerpartier innehåller flera förslag som  Pourmokhtari velat stoppa.

I intervjun med SVT konstaterar hon att det ”inte är en hemlighet” att hon inte fick sin vilja igenom angående SD.

–  Men då ställde jag mig själv frågan: vad ska jag göra nu? Ska jag tjura eller ta ansvar för Sverige. Det senaste är vad jag beslutade mig för att göra.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen