Nya ledaren vägrar skaka hand med Tysklands kvinnliga utrikesminister
2025 01 04
Syriens nya ledare vägrade skaka hand med Tysklands utrikesminister Anna Baerbock.
Tysklands utrikesminister Anna Baerbock (De Gröna) och hennes franska motsvarighet Jean-Noël Barrot (Demokratiska rörelsen) har som första ministrar i EU besökt Syrien efter Assad-regimens fall och det nya styrets tillkomst.
De två europeiska ministrarna togs emot i Damaskus av Syriens nya ledare Ahmed Hussein al-Shar’a på fredagen.
Men den nya ledaren vägrade att skaka hand med Anna Baerbock eftersom hon är kvinna. Det fick i sin tur Frankrikes utrikesminister att inte vilja skaka hand med den syriska ledaren, rapporterar Politico.
Fick ingen utsträckt hand
Anna Baerbock fick ingen utsträckt hand av den syriska ledaren. När han istället sträckte ut handen till Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot, ville denne inte ta emot handen, utan tog bara lite motvilligt i fingertopparna på den syriska ledaren.
Den märkliga situationen har väckt debatt i Tyskland, eftersom det väcker oro när det gäller den nya regimens syn på kvinnor.
Anna Baerbock själv säger att situationen var väntad.
– När jag reste hit så var det tydligt för mig att det uppenbarligen inte skulle bli några vanliga handskakningar, sade Baerbock på fredagskvällen, enligt tidningen.
– Men det stod också klart att inte bara jag utan också den franska utrikesministern inte delade det här synsättet. Och i enlighet med det så sträckte inte den franska utrikesministern ut sina händer, tillägger Baerbock.
Har terrorstämplats
Anna Baerbock har sagt att hon åker till Syrien ”med utsträckt hand”, enligt The Guardian. Syftet med resan har varit att visa att Europa vill skapa nya relationer med Syrien, men också att man hoppas på en fredlig utveckling där minoriteter respekteras.
Den nya syriska ledaren Ahmed Hussein al-Shar’a är ledare för rebellgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Det är en tidigare undergrupp till al-Qaida. Gruppen har listats som en terrororganisation av USA och Storbritannien.
Det finns därför en stor oro över gruppens maktövertagande, inte minst när det gäller kvinnors och minoriteters rättigheter.
Foto: Bündnis 90 Die Grünen Nordrhein-Westfalen Wikimedia Commons
Text: Redaktionen