Nya kravet – kan tvingas lämna

2023 03 31

Märta Stenevi eller Per Bolund kan tvingas avsäga sig rollen som språkrör för Miljöpartiet.

Missnöjet mot upplägget med två språkrör växer inom MP.

Både Gröna studenter och Grön ungdom har de senaste veckorna tagit ställning för att frångå modellen med två språkrör och övergå till en ensam ledare för partiet.

– Det vi märker är att politik mer och mer handlar om personer, vilket är olyckligt egentligen. Hela idén med två språkrör var att politiken skulle stå i fokus, inte personerna, säger Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom, till Expressen.

”Mindre värt än en partiledare”

I en debattartikel i SvD utvecklar Rebecka Forsberg sitt resonemang tillsammans med tio andra tongivande miljöpartister.

– Ett huvudbudskap är bättre än två, ett fåtal prioriterade frågor är bättre än många, och en stark företrädare är bättre än två. Ett språkrör betraktas helt enkelt som lite mindre värt än en partiledare, just därför att det finns två. 

– Det blir dessutom mycket svårare för väljarna att hinna lära känna våra företrädare när de hela tiden måste turas om att medverka i debatter och utfrågningar, framhåller MP-profilerna.

Nytt krav

Den tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt är en av dem som vill se ett skifte till en partiledare.

Han lämnar nu in en motion med kravet på en övergång till ett språkrör, rapporterar Expressen.

– Förankringen innebär dubbelarbete och ibland ger både nuvarande och tidigare språkrör helt olika besked. Det gör det omöjligt att vara effektiv i att kommunicera politiken, säger Tovatt till tidningen.

Uppfattningen delas av flera MP-tjänstemän i språkrörsstaben, erfar Expressen med hänvisning till källor med insyn.

Enligt källorna finns det en stark frustration över att alla beslut måste förankras hos två personer i stället för hos en.

– Med åren har det blivit mer och mer uppenbart för oss att det delade ledarskapet skapar ett enormt merarbete. För att nå förhandlingsvinster behövs en organisation med tydlig delegation och ett rakt ledarskap. För att nå ut i dagens medielandskap krävs snabba och tydliga beslut. Att allt ska förankras dubbelt försvårar, saktar ner och tunnar ut budskapet, framhåller miljöpartisterna i artikeln i SvD.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen