JUST NU: Nya illdåd i Ukraina – Förfärliga vittnesuppgifter från Kharkiv

2022 04 03

Världen har chockats efter bilderna i Bucha i Ukraina. Och nu kommer vittnesuppgifter om nya fasansfulla illdåd.

Fruktansvärda bilder från orten Bucha norr om Kyiv har idag skakat världen.

Över 400 dödsoffer

Döda människor ligger spridda till höger och vänster på gator i staden och det finns även människor med händerna bakbundna som ser ut att ha avrättats av de ryska soldaterna.

Massgravar har också upptäckts och sammanlagt är man nu uppe i över 400 döda människor som har påträffats i områden där ryska armén backat undan enligt ukrainska myndigheter.

Ännu värre illdåd

Och nu kommer uppgifter om illdåd som vittnen indikerar är potentiellt sett ännu värre än de bilder som har nått världen från Bucha.

En ukrainare vid namnet Andre har talat med BBC News vid tågstationen i Lviv i västra Ukraina. Han anlände från Ukrainas näst största stad Kharkiv som attackerats svårt av ryska soldater.

Ben, armar och huvuden

Andres berättar om förfärliga scener från Kharkivs förorter. Det är ännu värre än bilderna från Bucha säger han till TV-kanalen.

– På de bilderna är det kroppar. I förorter till Kharkiv är det bara kroppsdelar – ben, armar, huvuden, säger han till BBC News.

Bombar urskillningslöst

Kharkiv ligger i nordöstra Ukraina och har till stora delar omringats av ryska styrkor som bombat staden urskillningslöst.

Bara i dag söndag ska sju personer ha dödats i samband med ryska bombdåd mot staden.

Närmast utplånas

President Volodymyr Zelensky är mycket upprörd när han beskriver vad hans land utsätts för av Rysslands diktator.

– Tortyr av hela landet, säger han till amerikanska TV-kanalen CBS News.

Han förklarar att Ukraina inte vill förslavas av Ryssland och som straff blir landet nu krossat av Rysslands armé som eftersträvar att närmast utplåna Ukraina som land och demokrati.

Folkmord i Ukraina

– Det är folkmord. Utradering av ett helt land och ett folk. Vi är Ukrainas invånare och vi består av mer än 100 nationaliteter, säger Zelensky till CBS News och vädjar om mer hjälp från omvärlden för att rädda Ukraina från att utrotas av ryssarna.

– Det handlar om att alla dessa nationalitet kan krossas och utraderas [i Ukraina], säger han.

Text: Redaktionen