JUST NU: Nya illdåd i Ukraina – Förfärliga vittnesuppgifter från Kharkiv

2022 04 03

Världen har chockats efter bilderna i Bucha i Ukraina. Och nu kommer vittnesuppgifter om nya fasansfulla illdåd.

Fruktansvärda bilder från orten Bucha norr om Kyiv har idag skakat världen.

Över 400 dödsoffer

Döda människor ligger spridda till höger och vänster på gator i staden och det finns även människor med händerna bakbundna som ser ut att ha avrättats av de ryska soldaterna.

Massgravar har också upptäckts och sammanlagt är man nu uppe i över 400 döda människor som har påträffats i områden där ryska armén backat undan enligt ukrainska myndigheter.

Ännu värre illdåd

Och nu kommer uppgifter om illdåd som vittnen indikerar är potentiellt sett ännu värre än de bilder som har nått världen från Bucha.

En ukrainare vid namnet Andre har talat med BBC News vid tågstationen i Lviv i västra Ukraina. Han anlände från Ukrainas näst största stad Kharkiv som attackerats svårt av ryska soldater.

Ben, armar och huvuden

Andres berättar om förfärliga scener från Kharkivs förorter. Det är ännu värre än bilderna från Bucha säger han till TV-kanalen.

– På de bilderna är det kroppar. I förorter till Kharkiv är det bara kroppsdelar – ben, armar, huvuden, säger han till BBC News.

Bombar urskillningslöst

Kharkiv ligger i nordöstra Ukraina och har till stora delar omringats av ryska styrkor som bombat staden urskillningslöst.

Bara i dag söndag ska sju personer ha dödats i samband med ryska bombdåd mot staden.

Närmast utplånas

President Volodymyr Zelensky är mycket upprörd när han beskriver vad hans land utsätts för av Rysslands diktator.

– Tortyr av hela landet, säger han till amerikanska TV-kanalen CBS News.

Han förklarar att Ukraina inte vill förslavas av Ryssland och som straff blir landet nu krossat av Rysslands armé som eftersträvar att närmast utplåna Ukraina som land och demokrati.

Folkmord i Ukraina

– Det är folkmord. Utradering av ett helt land och ett folk. Vi är Ukrainas invånare och vi består av mer än 100 nationaliteter, säger Zelensky till CBS News och vädjar om mer hjälp från omvärlden för att rädda Ukraina från att utrotas av ryssarna.

– Det handlar om att alla dessa nationalitet kan krossas och utraderas [i Ukraina], säger han.

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen