Nya galna antivaccin-rykten får Agnes Wold att säga ifrån rejält

2021 10 18

– Det här är det obehagligaste jag har varit med om på länge.

Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet, till GT med tanke på omfattningen av alla galna och tokiga konspirationsteorier och myter som florerar kring covidvaccinen.

Bara 31 % fullvaccinerade

GT rapporterar om att skillnaderna i vaccinationstäckning är stora mellan stadsdelarna i Göteborg och i Angered är färre än 60 % av stadsdelens invånare vaccinerade. Och i nordöstra Gårdsten är vaccinationsgraden nere på katastrofala 31 % avseende fullvaccinerade. Agnes Wold befarar att en av förklaringarna kan vara alla myter och konspirationsteorier om covidvaccinen.

Kan få långtidssymtom

En av alla konstiga idéer som florerar en hel del på nätet är att det är bra att skippa vaccinet eftersom man får minst lika bra immunitet av själva sjukdom som av vaccinet.

– Det är ju sant. Men vaccinet tar du ju för att inte bli sjuk. Är du över 40, särskilt om du är man, kan du inte vara säker på att du inte kommer att bli allvarligt sjuk. Och även om du klarar dig från det kan du få långtidssymptom, som luktbortfall förklarar Agnes Wold för GT.

Många har drabbats av en rad allvarliga långtidssymptom  efter att ha smittats med viruset och även yngre personer har drabbats.

Äldre män i tweedkostym

Wold markerar kraftigt mot alla galna konspirationer på nätet.

– Det finns så oerhört mycket desinformation, och den är ganska skickligt gjord. Det är ofta äldre män i tweedkostym, inte sällan med någon akademisk titel, som talar med en viss auktoritet och använder ett akademiskt språk, säger hon till GT.

Ren rappakalja

– Lyssnar man på vad de faktiskt säger så hör man att det är ren rappakalja, men ändå är det många som låter sig övertygas. Det är chockartat att till synes helt normala svenskar, vissa till och med sjukvårdsutbildade, tror att det kan ligga någonting i allt det här, poängterar Wold.

– Det här är livsfarligt, folk kan dö, säger Agnes Wold.

ANALYS

Agnes Wold har givetvis helt rätt. Det är nästan svårt att förstå att det finns folk som låter sig luras av all smörja som florerar på nätet. Ofta sprids ryktena av personer som ingen vet vem det är och som de lurade inte har någon tidigare relation  med.

I dagsläget är i alla fall 79,4 % av Sveriges 16-plussare fullvaccinerade vilket är positivt i sig –men siffran behöver komma upp en bra bit till.

Foto: Wikipedia, Astrid Eriksson Tropp

[yop_poll id="770"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen