Nya galna antivaccin-rykten får Agnes Wold att säga ifrån rejält

2021 10 18

– Det här är det obehagligaste jag har varit med om på länge.

Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet, till GT med tanke på omfattningen av alla galna och tokiga konspirationsteorier och myter som florerar kring covidvaccinen.

Bara 31 % fullvaccinerade

GT rapporterar om att skillnaderna i vaccinationstäckning är stora mellan stadsdelarna i Göteborg och i Angered är färre än 60 % av stadsdelens invånare vaccinerade. Och i nordöstra Gårdsten är vaccinationsgraden nere på katastrofala 31 % avseende fullvaccinerade. Agnes Wold befarar att en av förklaringarna kan vara alla myter och konspirationsteorier om covidvaccinen.

Kan få långtidssymtom

En av alla konstiga idéer som florerar en hel del på nätet är att det är bra att skippa vaccinet eftersom man får minst lika bra immunitet av själva sjukdom som av vaccinet.

– Det är ju sant. Men vaccinet tar du ju för att inte bli sjuk. Är du över 40, särskilt om du är man, kan du inte vara säker på att du inte kommer att bli allvarligt sjuk. Och även om du klarar dig från det kan du få långtidssymptom, som luktbortfall förklarar Agnes Wold för GT.

Många har drabbats av en rad allvarliga långtidssymptom  efter att ha smittats med viruset och även yngre personer har drabbats.

Äldre män i tweedkostym

Wold markerar kraftigt mot alla galna konspirationer på nätet.

– Det finns så oerhört mycket desinformation, och den är ganska skickligt gjord. Det är ofta äldre män i tweedkostym, inte sällan med någon akademisk titel, som talar med en viss auktoritet och använder ett akademiskt språk, säger hon till GT.

Ren rappakalja

– Lyssnar man på vad de faktiskt säger så hör man att det är ren rappakalja, men ändå är det många som låter sig övertygas. Det är chockartat att till synes helt normala svenskar, vissa till och med sjukvårdsutbildade, tror att det kan ligga någonting i allt det här, poängterar Wold.

– Det här är livsfarligt, folk kan dö, säger Agnes Wold.

ANALYS

Agnes Wold har givetvis helt rätt. Det är nästan svårt att förstå att det finns folk som låter sig luras av all smörja som florerar på nätet. Ofta sprids ryktena av personer som ingen vet vem det är och som de lurade inte har någon tidigare relation  med.

I dagsläget är i alla fall 79,4 % av Sveriges 16-plussare fullvaccinerade vilket är positivt i sig –men siffran behöver komma upp en bra bit till.

Foto: Wikipedia, Astrid Eriksson Tropp

[yop_poll id="770"]