Nya galna antivaccin-rykten får Agnes Wold att säga ifrån rejält

2021 10 18

– Det här är det obehagligaste jag har varit med om på länge.

Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs Universitet, till GT med tanke på omfattningen av alla galna och tokiga konspirationsteorier och myter som florerar kring covidvaccinen.

Bara 31 % fullvaccinerade

GT rapporterar om att skillnaderna i vaccinationstäckning är stora mellan stadsdelarna i Göteborg och i Angered är färre än 60 % av stadsdelens invånare vaccinerade. Och i nordöstra Gårdsten är vaccinationsgraden nere på katastrofala 31 % avseende fullvaccinerade. Agnes Wold befarar att en av förklaringarna kan vara alla myter och konspirationsteorier om covidvaccinen.

Kan få långtidssymtom

En av alla konstiga idéer som florerar en hel del på nätet är att det är bra att skippa vaccinet eftersom man får minst lika bra immunitet av själva sjukdom som av vaccinet.

– Det är ju sant. Men vaccinet tar du ju för att inte bli sjuk. Är du över 40, särskilt om du är man, kan du inte vara säker på att du inte kommer att bli allvarligt sjuk. Och även om du klarar dig från det kan du få långtidssymptom, som luktbortfall förklarar Agnes Wold för GT.

Många har drabbats av en rad allvarliga långtidssymptom  efter att ha smittats med viruset och även yngre personer har drabbats.

Äldre män i tweedkostym

Wold markerar kraftigt mot alla galna konspirationer på nätet.

– Det finns så oerhört mycket desinformation, och den är ganska skickligt gjord. Det är ofta äldre män i tweedkostym, inte sällan med någon akademisk titel, som talar med en viss auktoritet och använder ett akademiskt språk, säger hon till GT.

Ren rappakalja

– Lyssnar man på vad de faktiskt säger så hör man att det är ren rappakalja, men ändå är det många som låter sig övertygas. Det är chockartat att till synes helt normala svenskar, vissa till och med sjukvårdsutbildade, tror att det kan ligga någonting i allt det här, poängterar Wold.

– Det här är livsfarligt, folk kan dö, säger Agnes Wold.

ANALYS

Agnes Wold har givetvis helt rätt. Det är nästan svårt att förstå att det finns folk som låter sig luras av all smörja som florerar på nätet. Ofta sprids ryktena av personer som ingen vet vem det är och som de lurade inte har någon tidigare relation  med.

I dagsläget är i alla fall 79,4 % av Sveriges 16-plussare fullvaccinerade vilket är positivt i sig –men siffran behöver komma upp en bra bit till.

Foto: Wikipedia, Astrid Eriksson Tropp

[yop_poll id="770"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen