JUST NU: Nya förklaringar – därför har matpriserna skenat

2023 04 03

Konkurrensverket har inlett en granskning av livsmedelsbranschen efter att matpriserna i butikerna skjutit i höjden.

I en första analys pekar Konkurrensverket ut flera orsaker till de skenande matpriserna.

– De stigande livsmedelspriserna beror bland annat på effekter från flera på varandra följande kriser, exempelvis coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, som lett till ökade kostnader i flera led i livsmedelskedjan. Bland förklaringarna finns också en svag svensk krona, framhåller myndigheten.

Utöver ovan faktorer pekar Konkurrensverket ut en ”dålig konkurrenssituation” som ytterligare en bidragande orsak.

– Det går inte att utesluta att en del av prisökningen också beror på en dålig konkurrenssituation, står det i analysen.

”Finns en risk”

Martin Bäckström, enhetschef på myndigheten, kommenterar analysen. 

– Det finns ju få aktörer i olika delar av livsmedelskedjan och då finns en risk att konkurrensen inte fungerar som den borde eller kan göra. Men sen om så är fallet eller inte, det vet vi inte i nuläget men det har vi för avsikt att djupdyka i, säger han till Expressen.

Dominerar marknaden

I dag dominerar tre stora aktörer – Ica, Coop och Axfood – den svenska livsmedelsmarknaden.

Matjättarna äger över 90 procent av marknaden.

– Den höga inflationen på livsmedel kan potentiellt påverka och påverkas av konkurrensförhållanden och konkurrenskraft i livsmedelskedjan. Under sådana förhållanden är det särskilt viktigt att konsumenter och företag är uppmärksamma på och ifrågasätter prisökningar som inte verkar motiverade, skriver Konkurrensverket i analysen.

Vidare skriver myndigheten att ”den svenska livsmedelskedjan kännetecknas av att det finns få aktörer i flera
led och delmarknader”.

– Få aktörer på en marknad behöver inte nödvändigtvis betyda att konkurrensen är svag. Risken är dock större att konkurrensen inte fungerar som den borde på marknader med få aktörer, står det i analysen.

Tidigare studie

När Konkurrensverket studerade livsmedelskedjan 2018 var bedömningen att konkurrensen fungerade huvudsakligen väl, både inom handel och produktion. 

– Att säkerställa att konkurrensen fungerar är dock ett löpande arbete, understryker myndigheten.

Omfattande granskning 

Dagens analys är en första del av en större granskning av livsmedelsbranschen.

Konkurrensverket kommer granska de kraftiga prishöjningarna av livsmedel och om de beror på bristande konkurrens i livsmedelskedjan.

Vidare kommer myndigheten undersöka om aktörerna i något led ökat sina vinstmarginaler och om handelns egna märkesvaror (EMV) haft en prispressande eller prishöjande effekt, samt om EMV påverkat konkurrensen i olika led.

Foto: R. Escobar

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige kan förlora 13 miljarder kronor

2025 05 29

Nya uppgifter indikerar att Sverige riskerar en samhällsekonomisk förlust på närmare 13 miljarder kronor.

Svenska Hamnarbetarförbundet, HF, har meddelat varsel om strejk. Blockadåtgärder har riktats mot Sveriges Hamnars medlemsföretag.

Beskedet ligger kvar trots att ett avtal med Transportarbetareförbundet står klart. Enligt Transportföretagen omfattas alla Sveriges hamnarbetare, även medlemmarna i HF, av det nya avtalet.

Nu presenterar branschorganisationen en ny rapport som pekar på att Sverige riskerar att gå med miljardförluster om strejken håller i sig.

291 miljoner per dag

Rapporten är framtagen av Handelns utredningsinstitut, HUI, på uppdrag av Transportföretagen.

Uträkningen är baserad på ett scenario “med total strejk från alla hamnarbetare”, framhåller organisationen.

Det argumenteras för att HF har en vana av att förlänga strejker. Blir det som 2017, då total strejk varade i 44 dagar, skulle det enligt analysen innebära 291 miljoner kronor per dag i förlust för förseningar och alternativa transportlösningar.

Det motsvarar 12,8 miljarder kronor för hela räkneexemplet.

– Hamnarna är livsviktiga för ett litet exportberoende land som Sverige. När hamnarna stannar får inte industrin sina råvaror, handeln får inte ut sina produkter och sjukvården riskerar att stå utan viktiga leveranser, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en kommentar.

Kan bli ännu mer

Egentligen bedöms den verkliga kostnaden kunna bli ännu större. Den exakta följden av produktionsstopp, förlorade kontrakt och förseningsböter är svår att förutse.

– Det är lätt att underskatta hur beroende vi är av fungerande godsflöden, men ett stopp slår direkt mot människors vardag – från jobben i fabriken till varorna på butikshyllan. Dessutom är hamnarna sårbara i det oroliga omvärldsläge som råder. Hamnarna är avgörande utifrån ett säkerhets- och beredskapsperspektiv, säger Johan Grauers.

LÄS MER: 22 000 företagare överväger att lägga ner helt

Nya överläggningar på gång

Det var tidigare i maj som Hamnarbetarförbundet varslade om strejk i alla svenska hamnar med start 21 maj. Bakgrunden är att facket vill få till förändringar i det nya kollektivavtalet.

– Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, sade Erik Helgeson, vice ordförande i förbundet, till Arbetet vid beskedet.

Parterna har kallats till nya överläggningar på måndag den 2 juni.

– Vi försökte gå in i dagens förhandlingar utan prestigelåsningar eller ultimatum för att försöka hitta lösningar som kan förbättra situationen utan att någon tappar ansiktet. Men det var tydligt att arbetsgivarsidan än så länge inte anser att det finns något kompromissutrymme, säger Erik Helgeson i ett uttalande.

LÄS MER: Varuhuskedja i kris – har 85 butiker i Norden

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Explosioner i rysk jättestad

2025 05 29

Flera explosioner har inträffat i Rysslands näst största stad, Sankt Petersburg.

Enligt ukrainska medier står en fabrik som tillverkar mikroelektronik i lågor.

Byggnaden beskrivs som strategiskt viktig för den ryska militären. Komponenter som tillverkas i fabriken används i flera vapen – bland annat i robotar, stridsvagnar och stridsflygplan.

På sociala medier sprids bilder och filmklipp på explosionerna och branden. I videorna syns det hur stora eldsvådor slår ut från anläggningen.

Stor räddningsinsats

Ryska myndigheter har också publicerat videoklipp på branden och efterföljande släckningsarbete. I filmerna arbetar flera brandmän med att bekämpa elden.

Räddningstjänsten i Sankt Petersburg uppger att branden har spridit sig över en yta på cirka 100 kvadratmeter.

Tystnad från Ukraina

Vad som orsakat explosionerna har ännu inte klarlagts.  

– Ukrainas militär har ännu inte kommenterat branden, och det finns inga officiella rapporter om ukrainska drönarattacker mot regionen, rapporterar Kyiv Independent.

Tidningen framhåller dock att Ukraina tidigare har genomfört drönarattacker mot Sankt Petersburgs och närliggande områden.

I januari 2024 attackerade exempelvis Ukraina en oljeterminal vid Finska vikens södra strand. 

Intensifierar attacker

De senaste dagarna har den ukrainska militären intensifierat sina drönarattacker mot mål på ryskt territorium. Många ryska flygplatser har tvingats hålla stängt flera nätter i rad.

Ukraina uppges ha förstört flera militära mål på ryskt territorium.

I går, onsdag, rapporterade den oberoende nyhetskanalen Astra om explosioner i närheten av huvudstaden Moskva. Enligt kanalen har företaget Kronstadts drönarfabrik attackerats.

Senare under dagen bekräftade Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) attacken mot den ryska militäranläggningen. Enligt SBU tillverkar fabriken både drönare och robotar.

LÄS MER: Moskva attackerat – största under kriget

Foto: Sociala medier

Text: Redaktionen