JUST NU: Nya flyktingströmmar oroar EU

2022 05 31

Kriget i Ukraina är förödande för den globala livsmedelssituationen.

Ukraina och Ryssland är i vanliga fall två av världens största exportörer av till exempel vete och majs.

Men Rysslands krig har hindrat exporten.

Drygt 20 000 ton vete har stoppats från att exporteras från Ukraina till framför allt fattiga länder i Afrika.

Hungersnöd i delar av Afrika kan leda till massiva flyktingströmmar till EU. Ett scenario som oroar den Europeiska unionen. 

Stort fokus     

Det framgick på tisdagens EU-toppmötet i Bryssel där diskussionerna kretsade kring hur en sådan global kris kan lösas. 

– Att Ukraina inte kan exportera spannmål kan få väldigt stora effekter, särskilt för fattigare länder som är starkt beroende av den ukrainska exporten. Det handlar helt enkelt om att undvika en livsmedelskris och en hungersnöd i fattiga länder, säger Sveriges Radios Brysselkorrespondent Anders Liljehed till SR.

Han betonar även att det finns en annan oro från EU:s sida. En hungersnöd skulle leda till att fler människor tvingas lämna sina länder och söker sig till EU.

– Man är helt enkelt orolig för nya flyktingströmmar i ett läge där vi redan på kort tid tagit emot flera miljoner ukrainska flyktingar som redan sätter press på de europeiska systemen, säger Anders Liljehed.

För samtal

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommer nästa vecka att besöka sin turkiske motsvarighet Mevlüt Cavusoglu i Ankara för att diskutera blockaden av spannmål från Ukraina, rapporterar AFP.

Enligt Cavusoglu ska parterna diskutera om det är möjligt att häva blockaden av spannmålsexport från det krigsdrabbade landet, uppger nyhetsbyrån.

EU har tidigare föreslagit att ”solidariska korridorer”  kan inrättas för att möjliggöra en export av spannmål från Ukraina via land med lastbil och tåg. Den stora mängden spannmål som finns i Ukraina kan dock bli väldigt svårt att exportera via landvägen.

Foto: R. Rychetsky resp President of Russia Office

Text: Redaktionen