Nya direktiv – viktigt meddelande från FHM

2024 04 10

Folkhälsomyndigheten går på onsdagen ut med ett nytt besked till alla med mindre barn i Sverige.

– Detta här är ett viktigt besked till alla småbarnsföräldrar, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Det nya direktivet gäller om barnet har lite snuva eller hosta – som från och med nu inte ska vara skäl att låta barnet vara hemma från förskolan.

Detta så länge allmäntillståndet är fortsatt gott.

"Ökar tydligheten"

– De nya riktlinjerna hjälper till att öka tydligheten kring när barnet ska vara hemma från förskolan eller inte. Bedömningsgrunderna kan nu bli mer enhetliga, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

– På så vis blir riktlinjerna ett användbart stöd både för föräldrar och för personal. Det är också välkommet med en uppdaterad vägledning om hur man förebygger olika typer av smitta i förskolemiljön. Nu kommer Folkhälsomyndigheten sprida informationen till berörda aktörer, så som huvudmän för förskolor.

"Inget hinder"

Beskedet kommer efter att Folkhälsomyndigheten sammanställt en uppdaterad vägledning för att minska risken för smittspridning på förskolor.

Bland annat handlar det om rutiner för god hygien, hur man bryter smittkedjor och alltså nya direktiv om när barnen bör stanna hemma.

– Grundregeln är att barn, och även personal, som är sjuka bör stanna hemma från förskolan tills de orkar delta i verksamheten igen. Lindriga symtom, som hosta eller snuva, utgör inget hinder för att vara på förskolan om allmäntillståndet i övrigt är gott, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Ska delta i "hög utsträckning"

Även skolminister Lotta Edholm (L)  har kommenterat de nya riktlinjerna.

Hon menar att förskolan är helt central för att barnen ska få goda förutsättningar för att lyckas i livet och “jämna ut livschanser”.

– Men för att förskolan ska kunna vara det krävs det att barnen kan delta i verksamheten i hög utsträckning, men naturligtvis inte när de är sjuka, säger Lotta Edholm och tillägger:

– Den nya kunskapsöversikten och vägledningen kan i detta sammanhang vara ett stöd för personalen och minska smittspridningen på landets förskolor.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen