JUST NU: Nya covidsiffran – fler dödsfall än beräknat

2022 05 05

Nästan 15 miljoner människor i världen dog direkt eller indirekt som en följd av covid-19 mellan 2020 och 2021.

Det uppskattar världshälsoorganisationen WHO.

Fler än förväntat

Det är 13 procent fler dödsfall än vad som förväntades under de två åren, rapporterar BBC.

Siffran är nästan tre gånger så hög jämfört med WHO:s kartläggning av antalet globala dödsfall orsakade av covid-19 under 2020 och 2021. Endast 5,4 miljoner dödsfall rapporterades in.

Måste investera

– Den nya datan pekar inte bara på effekterna av pandemin utan även på behovet för alla länder att investera i mer motståndskraftiga hälsosystem som kan upprätthålla nödvändig vård och information under kriser, säger

Nästan en tredjedel av dödsfallen

Indien stod för nästan en tredjedel av dödsfallen orsakade av covid-19. WHO:s siffror visar att 4,7 miljoner människor i landet dog på grund av viruset. Siffran är tio gånger högre än Indiens officiella statistik.

Landets regeringen har ifrågasatt siffrorna, men andra studier har kommit fram till liknande resultat, rapporterar BBC.

Tar hänsyn till följdeffekter

WHO:s beräkningar inkluderar dödsfall som inte direkt orsakats av viruset, utan istället berodde på följdeffekter av covid-19.  

I Indiens fall handlar det till exempel om att flera människor som insjuknade inte kunde ta sig till sjukhus och inte fick den vård som de behövde.

WHO poängterar dock att majoriteten av de extra 9,5 miljoner dödsfall som noterats under de två åren var direkta dödsfall som orsakades av viruset.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen