Nya besked – kortare intervall mellan dos två och tre

2022 02 01

Från fem månader till tre. Påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 kan ges tidigare.

Det bekräftar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Bromsa smittspridningen

– Med en tidigarelagt påfyllnadsdos kan vi lägga ytterligare en broms på smittspridningen, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, enligt pressmeddelandet.

Två månader tidigare

Rekommendationen innebär att påfyllnadsdos, eller dos tre av vaccinet, kan tas två månader tidigare än vad föregående rekommendationer från myndigheten uppmanade till.

Ändrar sig igen

I mitten av januari ändrade Folkhälsomyndigheten sin rekommendation för påfyllnadsdosen. Då kortades väntetiden mellan dos två och tre ner från sex månader till fem. Efter dagens förslag ser väntetiden ut att kortas ner ytterligare. Totalt handlar det om halvering från den ursprungliga rekommendationen för påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

Ökad smittspridning

Anledningen bakom det nya förslaget är den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Det är bra att ta sin påfyllnadsdos så snart som regionen erbjuder den. Den som både har haft covid-19 och vaccinerar sig har ett mycket bra skydd, det finns ingen anledning att vänta, säger Anders Tegnell.

Åldersgrupper

Påfyllnadsdosen rekommenderas för närvarande till personer som är 18 år eller äldre. En tidigare infektion av viruset ska inte ses som ett hinder för vaccination, skriver myndigheten.

Förlänger skyddet

Vidare skriver Folkhälsomyndigheten att två doser ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Påfyllnadsdosen förlänger och stärker det skyddet och minskar även risken för att sprida viruset vidare.

Foto: CDC

Text: Redaktionen