JUST NU: Nya attacker – kommun går upp i stabsläge

2022 12 07

Efter en ny misstänkt cyberattack har Ekerö kommun beslutat att gå upp i stabsläge.

Kommunens krisledning är även aktiverad, rapporterar SR Ekot.

För drygt två veckor sedan utsattes kommunen för en första it-attack. Då tvingades samtliga 1 500 anställda byta lösenord på kommunens enheter.

Nu har ännu en it-incident inträffat.

– Vi har haft extrabevakning sedan den första incidenten för två veckor sedan. Efter att vi har fått indikation på ett nytt angrepp mot vår it-miljö har vi aktiverat krisledningen igen. Vi fortsätter att jobba aktivt med säkerhetsåtgärder, säger  Anna-Karin Lindholm, presschef på kommunen, till SR Ekot.

Enligt uppgifter till SR har flera anställda i kommunen riktat kritik mot att ledningen ”lägger locket på” och inte informerar sin personal om vad som har hänt.

Anna-Karin Lindholm betonar att det är en del av säkerhetsarbetet.

– Vi vill inte röja säkerhetsarbetet med risk för att trigga ytterligare en attack, säger hon till SR Ekot.

Pekar ut Ryssland

De senaste veckor har bland annat flera kommuner, Försvarsmakten, svenska a-kassor och Migrationsverket utsatts för olika typer av misstänkta cyberattacker.

It-experten Marcus Murray, grundare av cybersäkerhetsbolaget Truesec som utreder flera av attackerna, pekar ut ryska aktörer.  

– Minst några av fallen ser ut att ha ryska aktörer. Det finns starka indikationer på det, säger han till SR Ekot.

Cyberattackerna har eskalerat efter kampanj

Tidigare i år fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med Polismyndigheten ett utökat uppdrag av regeringen att stärka kunskapen i samhället om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Kampanjen ”Tänk säkert” pågick från juni till november.

Bland annat publicerade MSB så kallade ”checklistor” på nätet som privatpersoner och företag kunde ta del av.

– Ett sätt att skydda sig är att förstå de vanligaste tekniska funktionerna vi kan stöta på i vår vardag. Då minskar risken att drabbas av nätfiske och skadlig kod som kan leda till att värdefull information går förlorad, framhåller myndigheten.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen