Nya åtgärder mot organiserad brottslighet
2022 12 20
Regeringen och SD ska utreda möjligheterna att införa visitationszoner och anonyma vittnen.
Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på en pressträff under tisdagsmorgonen.
Åtgärderna syftar till att bekämpa den organiserade brottsligheten i Sverige och ingår i ett nytt åtgärdspaket som regering och SD beskriver som ”den största offensiven mot organiserad brottslighet i modern tid”.
– Nu är det dags att gå från ord till handling, säger Ulf Kristersson på pressträffen.
Visitationszoner
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson berättar att en plan på tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kommer att tas fram.
– Farliga människor och våldsverkare ska få klart för sig att det kommer bli svårt att vara kriminell i Sverige, säger SD-ledaren.
Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, får i uppgift att utreda förslaget. Uppdraget ska redovisas den 22 januari 2024.
Anonyma vittnen
Vidare berättar Ebba Busch att regeringen ger i uppdrag att utreda möjligheten att införa anonyma vittnen i svenska rättsprocesser.
– Den som har blivit vittne till ett brott måste kunna känna sig trygg med att lämna uppgifter i brottsutredningar och domstol, säger Ebba Busch enligt SVT Nyheter.
Regering och SD framhåller att två andra viktiga delar i arbetet med att bryta tystnadskulturen är kronvittnessystemet och möjligheten att kunna använda tidiga förhör som bevis i domstol.
– Utredningen ska därför även analysera tillämpningen av dessa reformer och överväga om regleringarna behöver ändras i något avseende, uppger Tidöpartierna.
Före detta hovrättspresidenten Fredrik Wersäll får i uppdrag att utreda förslagen.
Utredningen ska redovisa sitt arbete i fråga om anonyma vittnen i oktober 2023 och i övriga delar under våren 2024.
Sänker åldersgränsen
Avslutningsvis meddelar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson att regeringen och SD vill stärka det brottsförebyggande arbetet i kommunerna.
Därför föreslår Tidöpartierna att kommunernas ansvar ska regleras i en ny lag.
– Enligt förslaget ska kommunerna ta fram en lägesbild över brottsligheten i kommunen och utifrån denna ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion, framhåller regeringen och SD.
Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och kommunerna kan förvänta sig en höjning av de generella statsbidragen.
Johan Pehrson nämner även att regeringen vill sänka åldersgränsen för när Socialtjänsten kan besluta om öppna insatser till barn.
I dag måste barnen fyllt 15 år. Regeringen och SD föreslår att åldersgränsen sänks till 12 år.
– Det räcker inte med att vi går fram med nödvändiga åtgärder genom att med hårda tag se till att de som springer runt och skjuter ihjäl andra stoppas. Man måste också göra saker tidigare, säger Johan Pehrson enligt Aftonbladet.
Foto: Regeringskansliet
Text: Redaktionen