Ny varning gällande Europas största kärnkraftverk

2023 03 28

Säkerheten för kärnkraftverket i Zaporizhzhia kan inte garanteras.

Det konstaterar Ukrainas president Volodymyr Zelensky, rapporterar Sky News idag.

Anledningen är att ryska trupper fortsätter att hålla kärnkraftverken som “gisslan”.

– Att hålla ett kärnkraftverk som gisslan i mer än ett år, det här är säkert det värsta som någonsin har hänt i historien kring europeisk eller världsomspännande kärnkraft, säger Zelensky.

"Dömt att misslyckas"

Enligt den ukrainska ledaren utövar ryssarna “strålningsutpressning”.

Han säger vidare att initiativ för att återställa säkerheten på kärnkraftverket är “dömt att misslyckas” utan ett omedelbart tillbakadragande av ryska trupper från anläggningen.

– Anläggningen har förlorat flera av sina överföringskablar under kriget har och vid flera tillfällen varit tvungen att byta till nöddielselgeneratorer, framhåller Sky News i sin rapportering.

IAEA på plats i Ukraina

Under gårdagen träffades Zelensky och Rafael Grossi, generaldirektören för Internationella atomenergiorganet, IAEA.

– Jag upprepar mitt fullständiga stöd från IAEA för Ukrainas kärnkraftverk framhöll han på Twitter efter besöker och tillägger:

– Dnipros hydroelektriska station är en viktig del av systemet vidhåller kärnkraftverkets säkerhet.

Oroas över katastrof

Ryssland och Ukraina har vid upprepade tillfällen anklagat varandra för beskjutning kring kärnkraftsanläggningen, som är den största i hela Europa.

Striderna runt verket, samt oron för att kylsystem skulle förlora ström på grund av attacker mot infrastruktur, har orsakat en rädsla för en kärnkraftskatastrof.

Senast för tre veckor sedan gick atommyndigheten Energoatom ut med en skarp varning efter att en massiv robotvåg orsakat bortkoppling från det ukrainska elnätet.

– Den sista länken mellan det ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja har brutits. Bränsle återstår för tio dagar, skriver myndigheten på Telegram och varnar för att en stor olycka kan komma att ske, framhöll myndigheten på Telegram.

Erövrades tidigt

Ryska styrkor erövrade kärnkraftverket tidigt under invasionen och kontrollerar fortfarande anläggningen.

Kärnkraftverket ses som strategiskt avgörande för båda sidor, men utdragna strider har lett till en ökad oro för säkerheten.

I augusti och september 2022 besköts anläggningen upprepade gånger. Anklagelserna kom från både Ryssland och Ukraina om att motparten låg bakom attackerna.

Fruktan för en ny stor kärnkraftsolycka ökade, men olyckan uteblev den gången. 

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen