JUST NU: Ny varning för rysk aktivitet

2023 01 10

Överbefälhavare Micael Bydén uttalar sig om rysk inblandning i Sverige.

Rysslands anfallskrig i Ukraina är nu inne på sin elfte månad, och har lett till att miljontals ukrainare tvingats lämna sina hem.

Försvarsmakten har tidigare varnat för att Ryssland kan öka sin aktivitet i närområdet efter Sveriges ansökan till Nato.

Överbefälhavare Bydén är överraskad över att landet inte gjort fler markeringar mot Sverige, men varnar samtidigt för att det kan ändras snabbt, rapporterar Aftonbladet.

– Det här är något vi följer, men bara för att det inte varit i den nivå vi förväntat oss innebär det inte att vi avsäger oss möjligheten, det kan dra i gång vilken dag som helst det och det är vi beredda på. Vi utesluter inget, säger han.

Kan handla om olika saker

Det finns flera olika saker som Ryssland kan tänkas göra för att markera mot Sverige.

Detta mot bakgrund av Sveriges ansökan till Nato, som Turkiet ännu inte accepterat.

– Vi sa att det fanns en risk att de markerar att de inte tycker om det här. Det behöver inte vara konventionell militär förmåga eller enheter nära gränsen, det kan också vara hård retorik, påverkansoperationer, cyberoperationer, säger Bydén.

Falskt uttalande

Under tisdagskvällen kunde man på olika ryska medier läsa att Ulf Kristersson (M) är positivt inställd till kärnvapen på svensk mark i fredstid, uppger norska TV2.

Detta trots att statsministern meddelat motsatsen under Folk och Försvars rikskonferens.

– Det är klassiskt Kreml att ljuga för att nå sina mål och ryska ”medier” skriver det Kreml vill att de ska skriva, menar Eskil Grendahl Sivertsen på Forsvarets forskningsinstitutt, Norges försvarsforskningsinstitut.

Typisk desinformation

Sivertsen menar vidare att den falska rapporteringen är att betrakta som typisk desinformation som Kreml ägnat sig åt historiskt.

Ryska påverkanskampanjer har skapat oro i flera europeiska länder sedan invasionen av Ukraina.

– I förlängningen hävdar Kreml också att kriget i Ukraina är ett krig mellan Nato och Ryssland. Det är en falsk bild av fienden som Putin försöker skapa för att legitimera sitt brutala och meningslösa krig, menar Sivertsen.

Inte med ännu

Den dåvarande regeringen beslutade sig den 16 maj förra året för att ansöka om medlemskap i Nato.

Dock är Sverige ännu inte officiellt med i organisationen, och mycket beror på Turkiets hantering av Sveriges ansökan.

Text: Redaktionen