JUST NU: Ny variant av covid-19 i Sverige

2022 05 13

Omikronvarianten BA.4 har fått fäste i Sverige.

Det meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

I januari upptäcktes två nya undergrupper inom omikronvarianten av covid-19, konstaterar myndigheten.

Varianterna har fått namnen BA.4 och BA.5. Den förstnämnda dominerar smittspridningen i Sydafrika och har nu även nått Sverige. Under vecka 17 har flera fall av BA.4 rapporterats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten.

Har spridits i Europa

– Eftersom BA.4-varianten redan påvisats i flera europeiska länder var det väntat att vi även skulle hitta den i Sverige. Och precis som med övriga varianter av SARS-CoV-2 kommer vi att kunna följa hur BA.4 sprids i Sverige genom vår övervakning, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Liknande symptom

Det finns hittills inget som tyder på att den nya omikronvarianten av viruset skulle ge andra symptom än den variant av omikron som  just nu dominerar smittspridningen i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

För att undvika att smittas av samtliga varianter av covid-19 kvarstår samma rekommendation.

– Samma grundläggande åtgärder gäller för BA.4 som för andra varianter – vaccinera dig enligt våra rekommendationer och stanna hemma om du är sjuk, säger Sara Byfors.

Smittspridningen minskar

Senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att antalet bekräftade fall av covid-19 och antalet avlidna fortsätter att minska i Sverige.

Under vecka 18 rapporterades drygt 1 950 fall av covid-19. En minskning med 16 procent i jämförelse med vecka 17.  

Trenden fortsätter

–  De senaste två veckorna har färre bekräftade fall behövt intensivvård jämfört med tidigare veckor. Under vecka 18 har sex patienter med covid-19 rapporterats in som nyinlagda på IVA. Antalet avlidna med covid-19 minskar också, en nedgång som hållit i sig sedan vecka 8. Hittills har 67 personer rapporterats avlidna för vecka 16, men det finns en viss fördröjning i statistiken, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen