SVERIGE: Ny vändning – glädjebesked för bilister

2022 10 09

Sverige får lov att tillfälligt pausa energiskatten på bensin och diesel.

Det är beskedet som EU lämnar till Sverige på torsdagen, rapporterar SVT.

Klartecknet att slopa energiskatten kommer att få effekt på priset vid pump för den som tankar bilen med bensin eller diesel.

Bensinpriset beräknas sänkas med dryga tre kronor och för diesel kommer priset sjunka med en krona.

Beslutet gäller för tre månader framöver.

Upp till nya regeringen

Det är EU:s industri- och konkurrenskraftministrar i Bryssel som fattat beslutet, skriver SVT.

Beskedet innebär också att det blir Sveriges nya regering som behöver ta ställning till om man ska använda sig av möjligheten till slopad energiskatt.

Så måste sannolikt bli fallet om Ulf Kristersson (M) lyckas bilda regering och hans parti ska infria sina löften från valrörelsen.

Moderaternas nyaste vallöfte är att sänka priset på diesel med minst 5 kronor litern, genom att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. För utan bilen stannar Sverige, framhöll exempelvis partiet på Twitter i somras.

Attackerat "Magdapriser"

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har haft stort fokus på bränslepriserna under valrörelsen. Inte minst under Almedalsveckan gick hon till hård attack mot vad hon flera gånger benämnt som “Magdapriser”.

– Det har att göra med “Magdapriserna” som vi såg innan “Putinpriserna” som har gjort att elen har blivit så dyr, bensin och diesel har blivit så dyrt som slår hårt mot barnfamiljer och äldres ekonomi. Men också den otrygghet som har brett ut sig, sade Ebba Busch i en intervju i somras.

Vill sänka med 10 kronor litern

Sverigedemokraterna har gått ännu längre i hur mycket man vill sänka priset på bensin och diesel. 

I en debattartikel i Aftonbladet från i våras framhöll Jimmie Åkesson (SD) att priset på diesel måste sänkas med 10 kronor litern.

– Vi går fram med en historisk satsning på sänkta bensin- och dieselpriser. Vi föreslår tre åtgärder, för maximal effekt, som skulle göra en omedelbar skillnad i människors vardag. Med förslagen sänks dieselpriset med 10 kronor och bensinpriset med 6,50 kronor, uttryckte partiledaren.

Bakslag i måndags

Beskedet från EU kommer kort efter att bilister i Sverige åkte på ett bakslag i bränslefrågan tidigare i veckan.

Den svenska kronan blir nämligen allt svagare gentemot den amerikanska dollarn, vilket kommer få direkta konsekvenser för priset vid pump, uppgav Sveriges Radio i måndags.

Någonting som bedömdes slå extra hårt mot just priset vid pump.

– Det är en omedelbar inflationsimpuls eftersom den sedan handlas i dollar, säger Lars Henriksson, ränte- och valutaexpert på Handelsbanken, till SR.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen