Vaccination mot vanlig sjukdom kan införas i Sverige
2024 10 02
Det nationella vaccinationsprogrammet kan snart utökas.
Folkhälsomyndigheten har lämnat förslag på att vaccination mot vattkopor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.
– Eftersom så många i Sverige smittas av vattkoppor kommer det här förslaget få stor påverkan. Att minska sjukdomsbördan i samhället är kostnadseffektivt, men ger också ett viktigt skydd till dem som själva inte kan vaccinera sig, till exempel på grund av nedsatt immunförsvar, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.
Kan ge smärtsam sjukdom
Syftet med vattkoppsvaccination är att minska sjukdomsbördan och smittspridningen av vattkoppor i samhället. Det ska kydda särskilt sårbara individer från att smittas av viruset, som kan ge allvarliga följder i vuxen ålder.
Personer som smittas av vattkoppor har kvar viruset i kroppen. I vuxen ålder kan viruset återaktiveras och ge den smärtsamma sjukdomen bältros.
Bältros kan uppstå när som helst under livet efter att man har haft vattkoppor.
– Faktorer som utgör en ökad risk för bältros är immunbrist orsakat av ett åldrande immunsystem eller en sjukdom eller behandling som båda kan leda till immunbrist. Även stress kan påverka immunsystemet och leda till en bältrosepisod, skriver Folkhälsomyndigheten om sjukdomen.
Vaccination mot vattkoppor i dag
I dag kan vaccin mot vattkoppor ges till barn från 12 månaders ålder och till vuxna.
Enligt nuvarande regelverk ges vaccinet till medicinska riskgrupper i första hand men på senare år har privat vaccination av små barn blivit allt vanligare.
Om vaccin mot vattkoppor blir en del av det allmänna barnvaccinationsprogrammet kommer vaccinet rekommenderas till barn upp till 18 års ålder. Det innebär att cirka två miljoner svenskar kommer rekommenderas att vaccinera sig mot sjukdomen.
Foto: M. Majnun
Text: Redaktionen