Ny uppmaning till köttkonsumenter
2023 06 20
Konsumtionen av rött kött bör minska med flera procent.
Det framgår av de nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, som presenteras i dag, tisdag.
Enligt de nya rekommendationerna bör intaget av rött kött minska med hela 30 procent för gemene person, rapporterar SVT.
Det innebär att den rekommenderade mängden rött kött per vecka ändras från 500 till 350 gram.
Det motsvarar ungefär sju medelstora pannbiffar.
Hälsa och miljö
Den nya rekommendationen baseras på ett stort forskningsunderlag och rådet utgår från vad som är bra för hälsan.
Nytt för i år är dock att NNR även tar hänsyn till miljö- och klimatforskning.
Att äta mindre kött anses vara bra för både hälsan och planeten. Det framgår av den nya rekommendationen.
– Generellt är det som är bra för hälsan också bra för miljön, säger Hanna Eneroth, som är nutritionist på Livsmedelsverket och medlem i NNR-kommittén, till SVT Nyheter.
Det ska ersätta
NNR-kommittén rekommenderar konsumenter att ersätta rött kött med växtbaserad kost – till exempel grönsaker och baljväxter.
– Det är bättre för hälsan och miljön, säger Hanna Eneroth till SVT.
Ny modell av Matcirkeln
Livsmedelsverket har hittills inte uppdaterat sina köttrekommendationer utifrån NNR:s nya riktlinjer.
För några månader sedan fastslog dock myndigheten att svenska folket äter för mycket kött och för lite grönsaker.
Livsmedelsverket uppdaterade sin välkända ”Matcirkel” – ett verktyg som används för att visa hur man kan få i sig varierad kost och en mix av näringsämnen varje dag.
Numera får växtbaserade alternativ mer plats på bekostnad av animaliska produkter.
– Den nya Matcirkeln har kompletterats med bland annat vego-drycker, nötter och fröer. Och baljväxterna har fått en mycket mer framträdande roll, eftersom de är livsmedel med egenskaper som gör att de passar in i fler grupper, framhöll Livsmedelsverket i början av mars.
"Minska på köttportionen"
Kött finns dock kvar även på i den uppdaterade modellen, men kompletteras alltså i större utsträckning med baljväxter.
Rekommendationen är dock inte att avstå kött helt och hållet, men om man gör det finns särskilda uppmaningar.
Om man till exempel aldrig äter kött, fisk, fågel eller ägg bör man ta kosttillskott eller äta livsmedel som är berikade med vitamin B12 och vitamin D, skriver myndigheten på sin hemsida.
Däremot kan det vara fördelaktigt att äta mindre kött både av hälso- och miljöskäl.
– Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt. Det är bra att ersätta en del av köttet med vegetabilier oms rotfrukter, spannmål, ärter och bönor, uppmanar Livsmedelsverket.
Foto: J. I. Pompe
Text: Redaktionen