JUST NU: Ny variant av covid-19 sprids i Sverige – ännu mer smittsam

2022 05 18

Samtidigt som sjukdomen inte längre klassas som samhällsfarlig sprids nu en ny variant av viruset – både i Europa och i Sverige.

Fler och fler länder har öppnat upp sina samhällen igen efter coronapandemin. I Sverige slutar covid-19 att anses som en samhällsfarlig sjukdom idag. 

Samtidigt kommer rapporter om en ny variant av viruset som har tagit över och uppges vara än mer smittsam än tidigare varianter, rapporterar SVT. 

Omikron-variant

Den nya varianten av viruset är en undervariant till omikron och kallas för BA.2.

Enligt TT:s uppgifter till Aftonbladet ska den vara smittsammare än tidigare varianter, men dock inte ge lika farliga symptom.

Dominerar

BA.2. dominerar nu i Sverige och utgör den absoluta majoriteten av smittofallen i landet.

Omikron-varianten har inte bara fått fäste i Sverige utan sprider sig även över hela Europa. Uppgifter från WHO pekar på BA.2. nu står för 86 procent av världens coronafall.

I Kina har landet stängt ned igen efter en nytt utbrott av omikron, rapporterar BBC.

Restriktioner borta

– Man ser en del ökningar och tilltagande smittspridning i stora delar av Europa. Det beror sannolikt på att många länder släppte restriktionerna för åtta månader sedan, men också att många av de länderna har den nya undervarianten av omikron, BA.2, säger Niklas Arnberg till SVT.

Totalt har över 189 miljoner fall av covid-19 rapporterats i Europa sedan pandemin bröt ut, enligt rapporter från Europeiska smittskyddsmyndigheten. 

“Pandemin inte över”

Trots att sjukdomen nu inte längre klassas som samhällsfarlig påtalar Folkhälsomyndigheten att pandemin inte på något sätt är över. Bland annat kvarstår anmälningsplikt om man testar positivt.

 – Att drabbas av covid-19 kan medföra allvarlig sjukdom, och även om vi nu kan hantera pandemin på ett annat sätt än tidigare tack vare vaccinerna är den inte över. Smittspårning behövs för att bryta smittkedjor i de miljöer där personer med hög risk att drabbas av allvarliga konsekvenser av covid-19 vistas, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till myndighetens hemsida.

Majoriteten vaccinerad

I Sverige har nästan 2,5 miljoner människor smittats av covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten har 18 189 personer avlidit.

Drygt 85 procent av svenska befolkningen är vaccinerad mot viruset med minst två doser.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen