JUST NU: Ny variant av covid-19 sprids i Sverige – ännu mer smittsam

2022 05 18

Samtidigt som sjukdomen inte längre klassas som samhällsfarlig sprids nu en ny variant av viruset – både i Europa och i Sverige.

Fler och fler länder har öppnat upp sina samhällen igen efter coronapandemin. I Sverige slutar covid-19 att anses som en samhällsfarlig sjukdom idag. 

Samtidigt kommer rapporter om en ny variant av viruset som har tagit över och uppges vara än mer smittsam än tidigare varianter, rapporterar SVT. 

Omikron-variant

Den nya varianten av viruset är en undervariant till omikron och kallas för BA.2.

Enligt TT:s uppgifter till Aftonbladet ska den vara smittsammare än tidigare varianter, men dock inte ge lika farliga symptom.

Dominerar

BA.2. dominerar nu i Sverige och utgör den absoluta majoriteten av smittofallen i landet.

Omikron-varianten har inte bara fått fäste i Sverige utan sprider sig även över hela Europa. Uppgifter från WHO pekar på BA.2. nu står för 86 procent av världens coronafall.

I Kina har landet stängt ned igen efter en nytt utbrott av omikron, rapporterar BBC.

Restriktioner borta

– Man ser en del ökningar och tilltagande smittspridning i stora delar av Europa. Det beror sannolikt på att många länder släppte restriktionerna för åtta månader sedan, men också att många av de länderna har den nya undervarianten av omikron, BA.2, säger Niklas Arnberg till SVT.

Totalt har över 189 miljoner fall av covid-19 rapporterats i Europa sedan pandemin bröt ut, enligt rapporter från Europeiska smittskyddsmyndigheten. 

“Pandemin inte över”

Trots att sjukdomen nu inte längre klassas som samhällsfarlig påtalar Folkhälsomyndigheten att pandemin inte på något sätt är över. Bland annat kvarstår anmälningsplikt om man testar positivt.

 – Att drabbas av covid-19 kan medföra allvarlig sjukdom, och även om vi nu kan hantera pandemin på ett annat sätt än tidigare tack vare vaccinerna är den inte över. Smittspårning behövs för att bryta smittkedjor i de miljöer där personer med hög risk att drabbas av allvarliga konsekvenser av covid-19 vistas, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till myndighetens hemsida.

Majoriteten vaccinerad

I Sverige har nästan 2,5 miljoner människor smittats av covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten har 18 189 personer avlidit.

Drygt 85 procent av svenska befolkningen är vaccinerad mot viruset med minst två doser.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen