SVERIGE: Ny skjutning i våldsdrabbad kommun

2022 10 24

Ännu en skjutning i Södertälje kommun har ägt rum.

Det var tidigt i morse som polisen larmades om att en person hittats skjuten i en källare i Hovsjö. 

– Den skadade personen har skador som vi tror är skottskador, framhöll Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm, enligt Aftonbladet. 

Och tillade: 

– Brottsplatsen är sannolikt en källare i ett flerfamiljshus,  

Polis och ambulans till platsen 

Det var strax efter klockan 01.00 som polisen fick larm om att en person med troliga skottskador hade påträffats. Både polis och ambulans begav sig till platsen. 

Enligt polisens initiala rapporter till Expressen handlar det om en 18-årig man.  

– Jag bedömer det inte som att han är livshotande skadad, löd de första rapporterna från polisens talesperson, enligt tidningen. 

Och tillades: 

– Vi har kunnat prata med vederbörande innan han åkte till sjukhus. 

En i raden av skjutningar  

Det här är bara en i raden av skjutningar som har drabbat Södertälje den senaste månaden. Bara under en period om två veckor drabbades kommunen av fem skjutningar och tre döda. 

Men redan den 22 februari ägde den första skjutningen rum. Då avled en man efter att ha hittats skottskadad i en bil i Ronna. 

Därefter har våldsbrotten ägt rum med regelbundna mellanrum fram till i natt. 

Nätverk bakom dåden 

Enligt polisens ännu hemliga rapport kring händelserna rör det sig om ett nätverk, som i sin tur kan delas upp i tre delar. Det rapporterar SVT som av anonyma uppgiftslämnare har fått ta del av sammanställningen. 

Efter de senaste veckornas alltmer frekventa våldsdåd har polisen agerat genom att göra större tillslag. På Polisens FB-sida beskriver man det så här: 

– Det har genomförts ett antal svep under veckan vilket har lett till bra resultat, skriver polisen och berättar att narkotika, vapen och alkohol har hittats. 

Efter natten skjutning har flera personer kontrollerats, men ännu är ingen gripen för den misstänkta skjutningen. 

Arkivfoto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen 


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen