Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

2025 03 25

Skattebetalarna ska bidra till ny kärnkraft i Sverige.

Det föreslår en statlig utredning som regeringen har tillsatt.

Enligt utredning ska kraftbolag som investerar i ny kärnkraft erbjudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan det innebära en ökad kostnad med 2 160 kronor om året för villaägare. En summa som många inte är beredda att betala. Hela 85 procent av Sveriges villaägare är inte beredda att stå för kostnaden, framhåller Nordic Green Energy med hänvisning till en ny Sifo-undersökning.

Enligt undersökningen kan villaägare i genomsnitt tänka sig att betala upp till 1 134 kronor om året för mer kärnkraft. Alltså betydligt mindre än 2 160 kronor om året.

– Att en så stor majoritet inte är villig att betala vad kärnkraften kostar visar på ett tydligt behov av att se över alternativa lösningar. Vi kan inte låsa oss vid kärnkraft som den enda vägen framåt, särskilt när det är en investering som kommer att belasta svenska hushålls plånböcker under många år framöver, säger Lars Jungerth, affärsområdeschef konsument på Nordic Green Energy.

– För att säkerställa att elen blir både hållbar och prisvärd måste vi parallellt satsa på teknisk utveckling och snabbare utbyggnad av förnybara energikällor, så att vi kan minska vårt fossilberoende.

Ebba Busch: Stora risken är att inte göra något

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har försvarat finansieringsmodellen.

– Den stora risken är att inte göra den här investeringen, har hon sagt i SVT:s Aktuellt.

Här är finansieringsplanen

Regeringens finansieringsplan för ny kärnkraft kan sammanfattas i tre delar:

Statlig lånefinansiering Statliga lån med låg ränta för byggkostnader ställs ut av Riksgäldskontoret för att finansiera investeringar i ny kärnkraft. Staten kommer stå för 75 procent eller 300 miljarder kronor av investeringen. Räntan på de statliga lånen höjs successivt under driftsfasen för att ge incitament att ersätta de statliga lånen med marknadsfinansiering.

Prissäkringsavtal Ett prissäkringsavtal upprättas mellan staten och kärnkraftsproducenten. Kraftbolagen garanteras ett elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. För perioder då marknadspriset på el är lägre än det avtalade lösenpriset uppstår en kostnad för staten, som finansieras med en ny skatt på elkunderna. I de fall marknadspriset är högre än lösenpriset kommer staten att erhålla intäkter från differenskontraktet som kan föras vidare till elkonsumenten.

Risk- och vinstdelning Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ger projektägaren en lägsta avkastning på sin investering. När reaktorn tas i drift delas projektets vinster i de bästa utfallen med staten och elkonsumenterna.        

LÄS MER HÄR: CHOCKHÖJNING: Bortglömd skatt har ökat med 100 procent | Ekonomibladet

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Rusta rivstartar våren – lanserar jättesatsning

2025 03 26

Rusta expanderar kraftigt.

Under onsdagen öppnar lågpriskedjan hela tre nya varuhus i Sverige.

Butikerna slår upp portarna i Eksjö, Sölvesborg och Ljusdal.

– Öppningen i Ljusdal känns dessutom extra speciell eftersom en av Rustas grundare, Bengt-Olov Forsell, hade sina rötter i orten”, säger Göran Westerberg, vd för Rusta.

Enorm satsning

I ett pressutskick framhåller Rusta att kedjan befinner sig i en ”intensiv expansionsperiod”.

I april planerar Rusta att inleda nästa fas. Nya varuhus ska öppnas i Nynäshamn och norska Bjørkelangen.

Storsatsningen fortsätter under de kommande tre åren.

Rusta planerar att öppna hela 50–80 nya varuhus i Sverige med omnejd.

– Varuhusöppningarna är en central del av vår långsiktiga strategi för tillväxt och bidrar till att stärka vår position som en ledande aktör på den nordiska lågprismarknaden, säger Göran Westberg.

Fakta Rusta

- Rusta AB är en ledande aktör på den nordiska lågprismarknaden med över 220 varuhus i Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

- De fysiska varuhusen kompletteras med Rustas onlineförsäljningskanal, Rusta Online, i Sverige och Finland.

Rusta erbjuder ett brett sortiment av hem- och fritidsprodukter.

- Rusta har fler än 4 800 anställda

- Huvudkontoret ligger i Upplands Väsby

- Rustas aktie handlas på Nasdaq Stockholm 

Källa: Rusta

 

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Ny legitimation införs i Sverige – alternativ till BankID

2025 03 26

Över 80 procent av Sveriges vuxna befolkning använder Mobilt BankID.

Men nu får den populära legitimationstjäntsen konkurrens.

Uppstickaren Trustly har nämligen lanserat en ny tjänst, Trustly ID, som av bolaget beskrivs som en “banbrytande lösning” med “oöverträffad hastighet och säkerhet”.

– Trustly ID är en game changer, vilket innebär nästa steg inom hastighet, säkerhet och bekvämlighet för betalningar, säger Daniel Hecker, Chief Product Officer på Trustly Europe, i ett uttalande.

Ansiktsigenkänning eller fingeravtryck

Trustly är ett svenskt bolag och förutom Sverige testas den nya inloggningstjänsten nu även i Finland.

Framför allt har jättarna inom spelbranschen omfamnat bolaget, bland annat Bet365, Flutter, William Hill, LeoVegas, Betsson och Kindred.

Tjänsten använder sig av antingen ansiktsigenkänning eller fingeravtryck för att bekräfta användarens inloggning, vilket möjliggörs med en så kallad “passkey”.

Den verifierade informationen delas sedan med det företag man som kund handlar från, så att betalning kan genomföras omedelbart.

– Första gången du loggar in så bekräftar du dina uppgifter via den bank du är kund hos och sedan kan du välja att spara de uppgifterna för att framtida inloggningar ska kunna ske enkelt och smidigt, skriver konsumentsajten Mobil.se om den nya tjänsten.

Stor förändring

Trustly understryker att lanseringen kommer att innebära en stor förändring för alla som använder den tjänsten.

I synnerhet när det gäller säkerhet och snabbhet.

– Genom att använda Trustly ID, som snabbar på identifieringen, med den kraftfulla intelligensen från Azura – Trustlys egen datamotor som bidrar till snabbare betalningar – erbjuder företaget en branschledande inloggnings- och betalningsupplevelse.

Det skriver Trustly i ett pressutskick.

Fler möjligheter

Tidigare i mars antogs Trustly till Riksbankens öppna betalningssystem RIX-INST för omedelbara betalningar.

Bland annat har ICA Banken, Länsförsäkringar och Skandiabanken därmed möjliggjort för betalningar via Trustly.

– Detta markerar en viktig milstolpe för Trustly och det svenska betalningsekosystemet, säger Johan Tjärnberg, koncernchef för Trustly.

Foto: BankID

Text: Redaktionen