JUST NU: Ny rysk rapport motsäger Rysslands löfte

2022 03 31

En ny rysk militärrapport indikerar att Rysslands löfte om att dra tillbaka trupper från norra Ukraina inte stämmer.

Nyligen publicerade Rysslands försvarsministerium en rapport i ett Telegram-inlägg där det framgår att Ryssland endast genomför en ”planerad omgruppering av trupper”, efter att ”på ett framgångsrikt sätt” lyckats med sina militära mål i de norra städerna Kyiv och Tjernihiv, rapporterar The Guardian.

En annan förklaring

Den färska rapporten motsätter sig den initiala förklaringen till de ryska truppernas tillbakadragande.

Efter fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland i tisdags gav Ryssland ett löfte om att dra tillbaka trupper från Ukrainas norra delar efter ”meningsfulla” framsteg i förhandlingarna.

– Vi kommer radikalt att minska den militära aktiviteten i riktning mot Kyiv och Tjernihiv, sade den biträdande försvarsministern Alexander Fomin efter samtalen, enligt The Guardian.

Omlokaliserar trupperna

Men enligt den nya militära rapporten handlar det inte om ett tillbakadragande av ryska trupper. Istället kommer styrkorna att omlokaliseras till Ukrainas östra delar. Framförallt uppges målet vara att ”befria” Donbass i östra delen av landet.

Har varnat

Västerländska och ukrainska tjänstemän har tidigare varit skeptiska till Rysslands löften.  

I en underrättelserapport som publicerades av Ukrainas Väpnade Styrkors generalstab på onsdagen noterades det att ryska trupper drar sig tillbaka från Kyivs och Tjernihivs territorium, men att enskilda trupprörelser görs med syfte att ”vilseleda den militära ledningen i Ukraina”.

Den ukrainska militären varnade för att Ryssland försöker ge sken av att de inte längre planerar att omringa huvudstaden Kyiv.

Lämnat Tjornobyl

De ryska styrkor, som sedan slutet av februari har ockuperat kärnkraftsanläggningen Tjornobyl, har börjat lämna platsen. Det rapporterade det amerikanska försvarshögkvarteret  Pentagon på onsdagskvällen.

Det nedlagda kärnkraftverket ligger norr om Kyiv och uppgifterna är också en indikation på att Rysslands planerar att omgruppera sina styrkor till de östra delarna av Ukraina, som den nya rapporten indikerar.  

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen