JUST NU: Ny rysk rapport motsäger Rysslands löfte

2022 03 31

En ny rysk militärrapport indikerar att Rysslands löfte om att dra tillbaka trupper från norra Ukraina inte stämmer.

Nyligen publicerade Rysslands försvarsministerium en rapport i ett Telegram-inlägg där det framgår att Ryssland endast genomför en ”planerad omgruppering av trupper”, efter att ”på ett framgångsrikt sätt” lyckats med sina militära mål i de norra städerna Kyiv och Tjernihiv, rapporterar The Guardian.

En annan förklaring

Den färska rapporten motsätter sig den initiala förklaringen till de ryska truppernas tillbakadragande.

Efter fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland i tisdags gav Ryssland ett löfte om att dra tillbaka trupper från Ukrainas norra delar efter ”meningsfulla” framsteg i förhandlingarna.

– Vi kommer radikalt att minska den militära aktiviteten i riktning mot Kyiv och Tjernihiv, sade den biträdande försvarsministern Alexander Fomin efter samtalen, enligt The Guardian.

Omlokaliserar trupperna

Men enligt den nya militära rapporten handlar det inte om ett tillbakadragande av ryska trupper. Istället kommer styrkorna att omlokaliseras till Ukrainas östra delar. Framförallt uppges målet vara att ”befria” Donbass i östra delen av landet.

Har varnat

Västerländska och ukrainska tjänstemän har tidigare varit skeptiska till Rysslands löften.  

I en underrättelserapport som publicerades av Ukrainas Väpnade Styrkors generalstab på onsdagen noterades det att ryska trupper drar sig tillbaka från Kyivs och Tjernihivs territorium, men att enskilda trupprörelser görs med syfte att ”vilseleda den militära ledningen i Ukraina”.

Den ukrainska militären varnade för att Ryssland försöker ge sken av att de inte längre planerar att omringa huvudstaden Kyiv.

Lämnat Tjornobyl

De ryska styrkor, som sedan slutet av februari har ockuperat kärnkraftsanläggningen Tjornobyl, har börjat lämna platsen. Det rapporterade det amerikanska försvarshögkvarteret  Pentagon på onsdagskvällen.

Det nedlagda kärnkraftverket ligger norr om Kyiv och uppgifterna är också en indikation på att Rysslands planerar att omgruppera sina styrkor till de östra delarna av Ukraina, som den nya rapporten indikerar.  

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen


JUST NU: Pensionssystemet ändras

2025 05 28

Riksdagens pensionsgrupp har enats om att se över grundskyddet i pensionssystemet.

I dag består grundskyddet av garantipensionen och ytterligare fyra skattefinansierade förmåner som syftar till att komplettera en otillräcklig inkomstgrundad pension. Det handlar om bostadstillägg, särskilt bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och inkomstpensionstillägg.

Nu ska hela systemet ändras. Pensionsgruppen meddelar att en översyn av grundskyddet ska inledas. Detta eftersom det inte går att avgöra om nuvarande system är effektivt och når fram till dem som har störst behov av det.

– Förmånerna har införts vid olika tillfällen och med olika syften. Alla förmåner prövas mot en inkomst, men på olika sätt. Detta gör att helheten av grundskyddet blir komplex och ofta svår att förstå, framhåller socialdepartementet i ett uttalande.

”Största vikt”

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) är ordförande i pensionsgruppen. Hon bekräftar att grundskyddet kommer att förenklas.

– Pensionssystemet finns till för pensionärerna. Därför är det av största vikt att det är begripligt och effektivt. Den här översynen syftar till att hjälpa oss att säkerställa att grundskyddet blir enklare och når pensionärer med störst behov, säger hon.

Vidare meddelar Tenje att en arbetsgrupp får i uppdrag att:

  1. analysera problemen i det nuvarande grundskyddet,
  2. ge förslag på en inriktning för ett reformerat grundskydd och vilka grupper det ska riktas till,
  3. ta fram mål för ett grundskydd som så långt möjligt är träffsäkert, kostnadseffektivt och enkelt att förstå,
  4. ta fram förslag till direktiv till en utredning som tar fram ett eller flera konkreta förslag för ett reformerat grundskydd.

LÄS MER: Elbilsjätten stäms – “Slavliknande förhållanden” | Ekonomibladet

”På tiden!”

SPF Seniorerna – en av Sveriges största intresseorganisationer för pensionärer – välkomnar beskedet.

– Det var på tiden! Vi välkomnar en översyn av grundskyddet i pensionssystemet, säger förbundsordförande Eva Eriksson i ett uttalande.

– Det är positivt att Pensionsgruppen tagit till sig av den kritik som kommit från bland annat SPF Seniorerna – politiska stödåtgärder har inneburit att grundskyddet har förlorat sitt syfte, numer har 7 av 10 pensionärer statliga bidrag utbetalda och det lönar sig inte att ha arbetat ihop sin pension. Därför behövs ett effektivt och överblickbart grundskydd med tydliga mål, tillägger Eriksson.

LÄS MER: Stor förändring bland svenska sparare – tänker om | Ekonomibladet

Foto: 

Text: Redaktionen


JUST NU: Riksbanken varnar för USA

2025 05 28

Svenska och internationella finansmarknader hotas av de tvära kasten i den amerikanska handels- och säkerhetspolitiken.

Det framhåller Riksbanken i en ny rapport.

– Risken för att finansiell instabilitet ska uppstå har ökat, skriver centralbanken.

Riksbanken varnar för att störningar snabbt kan sprida sig i ett tätt sammankopplat globalt och finansiellt system.

Den höga skuldsättningen i många länder och branscher, tillsammans med höga värderingar på vissa tillgångsmarknader, bidrar till att göra systemet mer sårbart.

Dessutom riskerar Donald Trumps ekonomiska politik att sätta marknaderna i gungning.

– Den amerikanska ekonomin spelar en viktig roll i världsekonomin. Om förtroendet för den amerikanska dollarn och amerikanska statsobligationer snabbt försämras skulle detta kunna få betydande konsekvenser för den finansiella stabiliteten, varnar Riksbanken.

Sverige står starkt

Det finns dock ett ljus i mörkret. Sverige har goda förutsättningar att hantera ökad turbulens på världsmarknaden.   

– Sveriges ekonomisk-politiska ramverk och starka statsfinanser ger goda förutsättningar att hantera yttre påfrestningar i oroliga tider. Svenska storbanker har också en fortsatt hög lönsamhet och goda marginaler till kraven på kapital och likviditet, skriver Riksbanken.

Samtidigt flaggar centralbanken för att det svenska finanssystemet präglas av flera strukturella sårbarheter.

– Banksystemet är stort, koncentrerat och sammanlänkat och storbankerna är i hög grad beroende av internationella kapitalmarknader. Det säkerhetspolitiska läget har därtill ökat de operativa riskerna, inte minst har flera banker och infrastrukturföretag utsatts för överbelastningsattacker.

Pekar ut fastighetsbolag

Ett annat orosmoln på himlen är fastighetsbranschen. Många fastighetsbolag i Sverige är hårt pressade. 

Belåningen har ökat snabbt de senaste åren på grund av höga räntor.

Många fastighetsbolag har finansierat en kraftig tillväxt med så kallade värdepapper, företagsobligationer.

En riskabel finansiering.  

– Denna finansiering är inte alltid stabil, något som blev tydligt i samband med coronapandemin då andelsägare gjorde betydande uttag från fonderna. Det kan skapa stora problem för fastighetsföretagens finansiering, framhåller Riksbanken.

– Det är därför välkommet att det införs nya krav på likviditetshantering i fonderna, eftersom det kan bidra till att minska dessa risker.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen