Ny regel på gång – för alla föräldrar som vabbar
2025 05 16
Nya regler för föräldrar som är hemma med sjukt barn är på agendan.
Den som är hemma för vård av barn, så kallat vab, kan få ersättning i form av tillfällig föräldrapenning.
Förutsättningen är att vederbörande ansöker om ersättningen inom 90 dagar.
Den regeln är nu på väg att justeras, rapporterar SR.
Vill förkorta tiden
En utredning, som tillsattes av den tidigare S-regeringen, bedömer 90-dagarsgränsen som riskfylld. Försäkringskassan får sämre förutsättningar att kontrollera föräldrarnas uppgifter, som i sin tur även får svårare att fylla i rätt uppgifter i sin ansökan.
Därför föreslås att förkorta “deadlinen” till 30 dagar. I årets budgetproposition från regeringen aviseras ett nytt förslag.
– Analys sker just nu på regeringskansliet, men jag tycker att 30 dagar är en bra gräns, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Ekot.
Ska minska felen
Syftet är att minska antalet felaktiga utbetalningar. Så sent som i mars i år inledde Försäkringskassan extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet till följd av ökat fusk i form av att man anmäler vab trots att man jobbar.
– I dag är det lätt att ansöka om vab och pengarna kommer fort. Tyvärr ser vi att det finns en grupp som begår bidragsbrott och vi gör allt vi kan för att hitta och lagföra de personerna, säger Peter Fausö, chef för myndighetens kontrollverksamhet, i ett uttalande.
Bidragsmissbruket bedöms kosta skattebetalarna cirka 800 miljoner kronor varje år.
"Mer träffsäkra"
Försäkringskassans insats har pågått under våren.
Den som avslöjas och döms för bidragsbrott riskerar fängelse i upp till fyra år. Den skyldige måste också betala tillbaka pengarna som betalats ut felaktigt.
Myndigheten använder olika metoder för att upptäcka bidragsbrott. När det gäller brottsmisstanke kopplat till vab samlar Försäkringskassan in uppgifter från till exempel arbetsgivare och förskola.
– Vi gör allt fler kontroller och blir också mer träffsäkra i kontrollarbetet tack vare ökad kunskap och bättre verktyg. Vi kontrollerar både före och efter utbetalning, framhåller Försäkringskassan.
Foto: K. Sikkema resp Ninni Andersson/Regeringskansliet
Text: Redaktionen