JUST NU: Ny mätning – tydliga konsekvenser efter misstroendet

2022 06 17

Den samlade oppositionen “straffas” efter den kaosartade turbulensen i svensk inrikespolitik de senaste veckorna.

Moderaterna tappar flest väljare i en ny opinionsmätning av Sifo och landar på 19,3 procent, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Nedgången kom i huvudsakligen i samband med misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till tidningen.

Svängiga veckor

De senaste två veckorna har varit svängiga i svensk inrikespolitik. Inte minst efter att Sverigedemokraterna lade fram en misstroendeförklaring mot regeringens justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna hängde på tåget med anledning av att man var missnöjd med hur ministern skött sitt jobb, medan statsminister Magdalena Andersson riktade stark kritik mot framför allt moderatledaren Ulf Kristersson för att sätta hela Natoprocessen på spel.

“Blev ett misslyckande”

Enligt den senaste mätningen vann statsministern striden om väljarna i frågan.

– Misstroendeförklaringen blev ett misslyckande för oppositionen, säger Toivo Sjörén till SvD.

Liberalerna vinnarna

Undantaget är Liberalerna, som kravlar upp över riksdagsspärren efter att länge ha legat under siffrorna som krävs för att stanna i riksdagen.

Partiet mäter nu 4,4 procent, och de flesta väljarna kommer från Moderaterna.

– Det är svårt att veta exakt om det är Johan Pehrsons förtjänst eller om det var Nyamko Sabuni som var misslyckad som partiledare. Men något har skett, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitet, till SvD.

Moderaterna måste fundera

En annan statsvetare, professor Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet, menar att Moderaterna nu måste ta sig en rejäl funderare på hur man ska sälja in sina budskap till väljarna framöver.

– Det som hörs mest är deras syn på brott och straff och migration och det är det man hela tiden kommer tillbaka till. Man har försökt hamra in det under lång tid, men det lockar inte väljare, säger han till Göteborgs-Posten.

MP kan locka stödröster

Utöver Liberalerna är det framför allt Miljöpartiet som kämpar för att behålla sin riksdagsplats. Partiet ökar – men har fortfarande en bit kvar då man parkerar på 3,4 procent. Siffran kan dock tyda på att MP kan attrahera många stödröster till valet.

– När man går in i en valrörelse så ställs väljare inför den hårda verkligheten om var man ska lägga sin röst och i det perspektivet är Miljöpartiet nu ett rödgrönt parti och då kan få vissa stödröster, säger Johan Hinnfors till GP.

Hela mätningen

Underlaget består av 8 996 intervjuer genomförda 6-16 juni 2022. Inom parantes anges partiernas förändring jämfört med väljarbarometern fredag 13 maj 2022.

 • Socialdemokraterna 33,7 % (+1,1)
 • Moderaterna 19,3 % (-1,5)
 • Sverigedemokraterna 17,4 % (-0,7)
 • Vänsterpartiet 7,9 % (-0,3)
 • Kristdemokraterna 6,3 % (+0,7)
 • Centerpartiet 6,0 % (-0,3)
 • Liberalerna 4,4 % (+0,8)
 • Miljöpartiet 3,4 % (+0,7)
 • Övriga partier 1,7 % (-0,4)

Möjliga regeringsunderlag (majoritet på 175 mandat)

 • Anderssons underlag (S, MP*, C, V): 175 mandat
 • Kristerssons underlag (M, KD, L, SD): 174 mandat
 • Alliansen (M, KD, C, L): 132 mandat
 • Rödgröna (S, MP*, V): 153 mandat

*MP under riksdagsspärren i aktuell mätning.

Text: Redaktionen