Ny lag på gång – många kan nekas körkort

2024 09 30

Transportstyrelsen vill kunna neka körkort i större omfattning.

Av det skälet lämnar nu myndigheten in en framställan om lagändring till regeringen.

– Vi vill att personer med svenska körkort ska ha nödvändiga kunskaper och praktiska färdigheter för att köra de fordon som man har körkortsbehörighet för, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.

"Körkortsturism"

Lagändringen föreslås för att få stopp på vad Transportstyrelsen kallar för “körkortsturism”.

Det som åsyftas är att allt fler personer som är folkbokförda i Sverige åker till andra länder inom EES-området för att få ett körkort från ett tredjeland utbytt till ett europeiskt körkort – för att sedan återvända till Sverige och byta det nya förarbeviset till ett svenskt körkort.

Flera andra europeiska länder har mer frikostiga utbytesregler än Sverige, vilket innebär att man på det här sättet kan ta en genväg för att hamna bakom ratten.

– Utifrån resultaten kan vi konstatera att cirka 3 000 personer i Sverige under förra året kan ha fått ett svenskt körkort utan att ha styrkt sina färdigheter genom ett förarprov i Europa, säger Jonas Bjelfvenstam, i ett pressmeddelande.

"Vill se åtgärder"

Generaldirektören hänvisar till en omfattande analys av ett stort antal ansökningar om utbyte av utländska körkort från länder inom EES-området till svenska körkort.

Av de cirka 15 000 körkortsutbyten från ett utländskt till ett svenskt körkort som genomfördes 2023 uppskattas 90 procent ha varit från ett annat EES-land. 

Enligt analysen har 24 procent av dessa haft ett ursprung i ett körkort utfärdat i ett tredjeland.

– Det innebär att det finns en viss osäkerhet kring personens kompetens att köra fordon trafiksäkert. Vi vill se åtgärder för att kunna minska den osäkerheten, säger Jonas Bjelfvenstam.

Får inte neka i dagsläget

Enligt nuvarande regler får Transportstyrelsen inte neka utbyte om personen uppfyller de formella kraven: att man har ett giltigt EES-körkort och är permanent bosatt i Sverige.

Myndigheten har tidigare försökt komma åt utbyten på felaktiga grunder – men misslyckats. Slutsatsen är därför att man måste ändra lagen.

– Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder och säkerheten på våra vägar kommer först. Vi ser här betydande trafiksäkerhetsrisker och det är angeläget att motverka riskerna för att undvika flera döda och skadade i trafiken, säger Jonas Bjelfvenstam.

Utbyte ska endast accepteras i tre fall:

Om Transportstyrelsen ska godkänna utbyte till ett svenskt körkort från annat EES-land med ursprung i tredje land ska det enligt det nya förslaget ske på följande premisser:

  • Om körkortet är utfärdat efter ett godkänt förarprov (kunskapsprov samt körprov) i en stat inom EES.
  • Om körkortet är utfärdat efter utbyte av ett körkort som ursprungligen har utfärdats i Färöarna, Storbritannien och Nordirland, Japan eller Schweiz. (Detta är länder Sverige har bilaterala utbytesavtal med redan i dag.)
  • Om körkortsinnehavaren haft sitt körkort i ett EES-land i minst fem år innan han eller hon permanent bosatt sig i Sverige.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Ullared börjar med “galen” försäljning – “nej nu har det gått för långt”

2025 07 09

Många suckar högt när de ser att julskyltningen börjar redan i oktober.

På Gekås i Ullared börjades det förra veckan.

Varuhuset lanserar nu “jul i juli” och har börjat sälja tomtar, adventsstjärnor, julstjärnor och allt annat som ligger högtiden till.

– Jag vet att det är lite galet att börja sälja julpynt redan i juli, men vi gör det faktiskt för våra kunders skull, säger Patrik Levin, vd på Gekås Ullared, i ett uttalande.

"Inget emot att tjuvstarta"

På Gekås ser butiken ingen motsägelse i att sälja juldekorationer mitt i sommaren.

Tvärtom anses det finnas flera fördelar.

– Många reser långt och besöker oss kanske bara en gång om året, då vill de kunna shoppa allt, även julsaker, säger Patrik Levin.

Redan nu finns ett välfyllt sortiment. Men den riktiga premiären med jultorget kommer inte förrän 5 september.

Alltså tre månader och 19 dagar före julafton.

– Jag är själv en riktig julälskare, så jag har verkligen inget emot att vi tjuvstartat lite. Och med tanke på vilka volymer vi säljer varje år så är jag nog långt ifrån ensam om att längta lite, säger Patrik Levin.

LÄS MER: Forex uppmanar – kom och ta ut kontanter

"Nu har det gått för långt"

Kundernas gensvar tycks vara av blandad karaktär.

På Gekås Facebooksida är det flera som anser att julförsäljning i juli är att ta i.

– Nä, nu har det gått för långt, skriver en användare.

– Nej fy! Det blir bara tidigare och tidigare varje år, menar en annan.

– Ni skämtar med mig?

– Hade ni haft sommarrea på grejerna hade jag fattat grejen. Men nä, låter det också i kommentarsfältet.

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “avståndet har aldrig varit mindre”

Gekås: Bara positiv respons

Andra är dock betydligt mer positiva.

– Hos er är det helt OK eftersom många reser långväga men på hemmaplan räcker det med andra delen november, tycker en person.

– Superbra om det finns året runt! Även student, nyårsartiklar osv. Många åker kanske en gång per år då vore det superbra om allt fanns.

Enligt Patrik Levin startar försäljningen för att det finns en efterfrågan. Det handlar inte om att vara “knasiga”, säger han i en intervju med GP.

De första julprylarna åkte till och med fram i juni. Och reaktionen från kunderna var entydig.

– Bara positivt, säger Patrik Levin till tidningen.

Foto: Gekås Ullared

Text: Redaktionen


MERZ: Stort avtal närmar sig

2025 07 09

Tysklands förbundskansler tror att ett avtal äntligen börjar närma sig.

EU fortsätter att förhandla med USA om ett nytt handelsavtal.

Trump-administrationen har kommit överens med Kina, Vietnam och Storbritannien – och nu börjar även ett avtal med EU tillslut närma sig.

Åtminstone om man ska tro Tysklands förbundskansler Friedrich Merz.

Tror på avtal

Friedrich Merz säger nu att han är ”försiktigt optimistisk” om att EU kan få till stånd ett handelsavtal med USA inom de närmaste dagarna, eller ”senast i slutet av månaden”.

Merz säger att målet är att nå ett avtal ”så snabbt som möjligt som kopplar samman den ömsesidiga handeln mellan USA och EU med lägsta möjliga tullar”, rapporterar Euronews.

Är i kontakt

Den tyske förbundskanslern understryker även att han själv är i kontakt med amerikanerna.

– Jag har också själv nära kontakt med den amerikanska regeringen, med presidenten och med Europeiska kommissionen.

Läs mer: Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

Tror på tullarna

Donald Trump fortsätter att förespråka tullar som det effektivaste verktyget i den ekonomiska verktygslådan.

Den amerikanska presidenten vill enligt egen utsago etablera fler arbetstillfällen på hemmaplan och få "revansch" för vad han menar har varit flerårig orättvisa där andra länder dragit nytta av USA.

Publicerat brev

På måndagskvällen publicerade Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea – om inga nya handelsavtal ingår innan slutet på juli.

På onsdagen har han lagt till en rad länder på listan.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Foto: Number 10

Text: Redaktionen