Ny eskalering från Putin

2022 10 19

Rysslands diktator Vladimir Putin inför krigslagar i de illegalt annekterade ukrainska regionerna Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk.

Diktatorn bekräftar sin order i ett tal på onsdagen, rapporterar Reuters.

Ett dekret är undertecknat och klart.

– Nu måste vi formalisera dessa regioner inom ramen för rysk lagstiftning. Därför undertecknade jag ett dekret om införande av krigslagar i dessa fyra regioner i Ryska federationen, säger Putin enligt AFP och betonar att beslutet kommer att ”stärka Moskvas krigsinsats i Ukraina”

Vidare hävdar Putin att krigslagarna kommer att öka stabiliteten i den ryska ekonomin och industrin.

– Vi arbetar på att lösa mycket komplexa, storskaliga uppgifter och för att säkerställa en pålitlig framtid för Ryssland och för vårt folk, säger diktatorn enligt nyhetsbyrån.

Införandet av krigslagar innebär att de lokala ledarna i regionerna får ökade befogenheter.

Särskilt råd

I en senare del av talet meddelar Putin att han kommer att inrätta ett särskilt samordningsråd som syftar till att uppfylla målen för hans så kallade ”särskilda militära operation”.

Premiärminister Mikhail Mishustin kommer att ansvara för det nyinrättade rådet som kommer att arbeta nära de annekterade regionerna. 

– Alla ryska regioner ska vidta åtgärder för att skydda viktiga anläggningar, säger Putin enligt AFP

Eskalering

Det är oklart vad de nya lagarna innebär konkret. Rysk lagstiftning ger de lokala ledarna möjlighet att  begränsa människors rörelser och möten i det offentliga. De kan även införa striktare censur och stärka polismakten.

Enligt Reuters bör Putins besked tolkas som ännu en ”eskalering” i kriget.  

– Den nya ordern markerar den senaste eskaleringen från Putin. Han vill vända den negativa trenden och motverka ytterligare nederlag i Ukraina, skriver nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen