Ny eskalering från Putin

2022 10 19

Rysslands diktator Vladimir Putin inför krigslagar i de illegalt annekterade ukrainska regionerna Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk.

Diktatorn bekräftar sin order i ett tal på onsdagen, rapporterar Reuters.

Ett dekret är undertecknat och klart.

– Nu måste vi formalisera dessa regioner inom ramen för rysk lagstiftning. Därför undertecknade jag ett dekret om införande av krigslagar i dessa fyra regioner i Ryska federationen, säger Putin enligt AFP och betonar att beslutet kommer att ”stärka Moskvas krigsinsats i Ukraina”

Vidare hävdar Putin att krigslagarna kommer att öka stabiliteten i den ryska ekonomin och industrin.

– Vi arbetar på att lösa mycket komplexa, storskaliga uppgifter och för att säkerställa en pålitlig framtid för Ryssland och för vårt folk, säger diktatorn enligt nyhetsbyrån.

Införandet av krigslagar innebär att de lokala ledarna i regionerna får ökade befogenheter.

Särskilt råd

I en senare del av talet meddelar Putin att han kommer att inrätta ett särskilt samordningsråd som syftar till att uppfylla målen för hans så kallade ”särskilda militära operation”.

Premiärminister Mikhail Mishustin kommer att ansvara för det nyinrättade rådet som kommer att arbeta nära de annekterade regionerna. 

– Alla ryska regioner ska vidta åtgärder för att skydda viktiga anläggningar, säger Putin enligt AFP

Eskalering

Det är oklart vad de nya lagarna innebär konkret. Rysk lagstiftning ger de lokala ledarna möjlighet att  begränsa människors rörelser och möten i det offentliga. De kan även införa striktare censur och stärka polismakten.

Enligt Reuters bör Putins besked tolkas som ännu en ”eskalering” i kriget.  

– Den nya ordern markerar den senaste eskaleringen från Putin. Han vill vända den negativa trenden och motverka ytterligare nederlag i Ukraina, skriver nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Populär serie i SVT läggs ned – efter 14 år

2024 04 23

Ett av de mer klassiska programmen i SVT:s tablå går i graven.

Efter 14 säsonger har kriminalinspektören Vera Stanhope löst sitt sista mordfall.

Detta eftersom den populära tv-serien “Ett fall för Vera” nu läggs ned.

– Att arbeta med Vera har varit en fröjd från början till slut, säger huvudskådespelaren Brenda Blethyn, 78, i ett uttalande enligt BBC.

"Kommer sakna dem"

– Jag är ledsen över att säga “cheerio”. Men jag är så stolt över våra prestationer under de senaste 14 åren, tillägger Brenda Blethyn och hyllar sina skådespelarkollegor och hela teamet som “fantastiska”.

– Jag kommer att sakna dem, men jag kommer inte att glömma deras enorma talang, kamratskapet, skratten eller vänligheten vi delade och våra fans över hela världen.

– Från djupet av mitt hjärta, tack.

Succé i Sverige

“Ett fall för Vera”, eller bara “Vera” som originaltiteln lyder, är en brittisk kriminal- och dramaserie som började sändas i brittisk tv i maj 2011.

Serien, som rankas 8,2 av 10 på betygsajten IMDB, är baserad på en roman och har även gjort succé i svenska SVT där de första 12 säsongerna finns tillgängliga på SVT Play.

– Den charmiga men sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope löser mord tillsammans med sin unga assistent i Northumberland County, beskrivs serien enligt SVT.

Slutet på en era.

Kate Bartlett, en av cheferna på Silverprint Pictures  som producera “Vera”, kallar beskedet för slutet på en era.

– Det har varit en extraordinär resa, säger hon till BBC.

– Så många underbara och begåvade människor har varit inblandade i skapandet av Vera, men ingen av oss skulle vara här utan två otroliga kvinnor: för det första den helt extraordinära talangen hos oefterhärmliga Brenda Blethyn.

– Hon är briljant som Vera Stanhope, en verkligt ikonisk karaktär i vår tid. Och – naturligtvis– den fantastiska Ann Cleeves, författaren till originalromanerna. Vi kommer alla att vara väldigt ledsna över att säga hejdå till Brenda och alla inblandade i serien.

Brenda Blethyn har blivit Oscarsnominerad två gånger. En gång för sin roll i komedidramat Secrets & Lies 1996 och en gång för sin roll i musikalen Little Voice från 1999.

Foto: SVT

Text: Redaktionen