Ny covid-variant – myndighet varnar för 11 symtom
2024 06 13
En ny variant av covid-19 har fått fart.
I maj gick amerikanska forskare ut och varnade för att en ny variant av coronaviruset, KP.2, har fått fäste. Varianten tillhör Omicron-familjen och har under våren varit en av de vanligaste även i Sverige.
Nu har ytterligare en variant börjat spridas.
Sedan början av juni sprids varianten KP.3 som nu står för 25 procent av samtliga fall i USA, rapporterar Newsweek.
Varianten har gått om KP.2 och är nu den dominerande virustypen i landet.
Kan vara mer smittsamma
Tidiga upptäckter om KP.2 och KP.3 tyder på att varianterna är mer smittsamma än sina föregångare. Det är dock för tidigt att säga om de skulle vara farligare.
– De är väldigt lika JN.1 och när man tittar på KP.2 och KP.3 är de nästan identiska med varandra, säger Natalie Tornburg, chefstjänstekvinna för coronavirusavdelningen på USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC, till Newsweek.
JN.1 var den dominerande varianten under vintern, även i Sverige.
Varnar för 11 symtom
De nya varianterna går under smeknamnet “FLiRT” på grund av positionerna för stationerna i deras spikproteiner, och experter varnar nu återigen för en “sommarvåg” av fall av covid-19 kommande månader.
William Schaffner, virusforskare vid Vanderbilt University, menar dock att de nya FLiRT-varianterna generellt inte orsakar allvarligare sjukdom än tidigare varianter. Men han flaggar för att virus kan förändras snabbt.
Samtidigt går CDC ut med uppmaningen om att vara uppmärksam på följande elva symtom:
- Feber eller frossa
- Hosta
- Andnöd
- Trötthet
- Muskel- eller kroppsvärk
- Huvudvärk
- Förlust av smak eller lukt
- Öm hals
- Rinnande näsa
- Illamående eller kräkningar
- Diarré
Kommer nytt vaccin
Nuvarande vaccin ger redan ett skydd mot de nya FLiRT-varianterna. Det kommer dock inom kort att komma en nytt som ska skydda ännu bättre.
– Det kommer att finnas ett nytt vaccin tillgängligt runt september, baserat på antingen JN.1 eller en av FLiRT-undergrupperna, som kommer att ge mycket bättre skydd, säger Adrian Esterman, epidemiolog och professor i biostatistik vid University of South Australia, till den amerikanska tidningen.
Foto: Fusion Medical Animation
Text: Redaktionen