Ny bankregel kan införas snart – “2 000 kronor i månaden”
2025 03 27
Till sommaren kan nya allmänna råd börja gälla för Sveriges banker.
Det föreslår Finansinspektionen, FI, som på torsdagen går fram med ett nytt krav.
Ska informeras
Myndigheten kräver nu att bankerna ska informera sina bolånetagare när en ränterabatt på bolån är på väg att löpa ut.
Idag finns det ingen regel som tvingar bankerna att meddela när en förhandlad ränta övergår till en från listräntan, vilket innebär att konsumenter med kort varsel kan få kraftigt höjd ränta om man inte själv noterat förändringen.
– Det är orimligt att konsumenter plötsligt får en högre ränta utan att de har fått tydlig information om det. Bolåneföretagen bör ge sina kunder en ärlig chans att förhandla om sin ränta, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
Kunden i underläge
Det faktum att ränterabatter kan sluta gälla utan tydlig information sätter konsumenten i ett större underläge gentemot banken, menar FI.
Som en följd blir också marknaden mindre transparent.
– FI kan konstatera att tidsbegränsade ränterabatter på bolån kan löpa ut utan att bolåneföretagen informerar sin kund om detta. Det kan leda till att stora grupper av kunder får bankens listränta eller en högre ränta än om de hade förhandlat med sitt bolåneföretag, understryker myndigheten.
Flera tusenlappar i månaden
Räntesmällen för en passiv kund kan uppgå till flera tusen kronor per månad.
Den som till exempel har ett bolån på tre miljoner kan få se sin lånekostnad öka med "över 2 000 kronor i månaden", enligt ett räkneexempel från SR.
– De tjänar pengar på dem som har dålig koll, säger en kritisk bolånekund, som råkat ut för ökningen flera gånger, till radion.
Flera banker som SR talat med uppger dock att kunder informeras när rabatten är på väg att sluta gälla.
Kan börja gälla 1 juli
Enligt förslaget om de nya reglerna ska bolåneföretagen skriftligt och minst en månad i förväg informera konsumenten om att rabatten snart löper ut.
De nya allmänna råden föreslås träda i kraft den 1 juli 2025, framhåller Finansinspektionen.
Foto:
Text: Redaktionen