Dundervaccinet till Sverige

2021 05 09

Johnson & Johnsons vaccin – som bara kräver 1 st dos istället för 2 st – kommer till Sverige denna vecka.

Reuters rapporterar att hela 55 miljoner doser kommer till EU före sista juni och Sverige kommer att få 67 000 doser i april. I maj ökar leveranserna rejält. Johnson &  Johnson är ett amerikanskt företag med dotterbolag i Europa under namnet Janssens.

– Redan i maj blir det påfyllning med 295 000 doser och före juni månads utgång med ytterligare 888 000 doser, vilket totalt blir drygt 1,2 miljoner doser från Janssen före halvårsskiftet – om allt går som det ska, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till GP. Han gläds över att det räcker med en enda dos.

– Det är förstås jättebra sett till processen som helhet. Det vi fått besked om nu är att transporterna till Sverige från fabriken i Belgien sker på fredag. Det betyder att de lär vara på plats i helgen, därefter kan de levereras ut till regionerna, säger Richard Bergström till GP.

När man summerar Pfizer, Johnson & Johnson, Astra Zeneca och Moderna ska Sverige få hela 2,1 miljoner doser under april, 2,6 miljoner i maj och 3,9 miljoner i juni enligt GP.

ANALYS

Nu höjs tempot med vaccineringen och allt fler svenskar kallas till vaccination.

[yop_poll id="5"]