Norska utspelet – “Sverige går för guldet”
2025 04 07
För ungefär 22 år sedan sade svenskarna nej till att införa euron i landet. Nu ser opinionen lite annorlunda ut – och Norge vill se Sverige visa vägen framåt.
Sverige ska egentligen som EU-medlemsland införa euron som valuta.
En folkomröstning som hölls 2003 resulterade emellertid i en seger för "nej"-sidan – och införandet lades på is.
Nu verkar dock allt fler svenskar ha svängt i frågan.
Enligt SCB:s mätning från juni 2024 säger 46 procent av svenska folket nej till euron och 34 procent ja. Det är en tydlig uppgång för jasidan som på ett år ökat från 30,6 till 34,4 rapporterar Europaportalen. Men det är samtidigt en fortsatt klar majoritet för nejsidan.
En av de som förespråkar ett valutabyte så snart som möjligt är Timbros vd PM Nilsson.
Särskilt nu när den globala ekonomin befinner sig i ett kaosartat läge.
– USA har varit det stora ankaret, men nu har de helt släppt taget. Då gäller det för oss andra att snabbt hitta stabilitet framåt, säger PM Nilsson till Aktuellt.
“Det vill inte Sverige göra”
Nu lägger sig även Norge i eurofrågan.
Den norske sparekonomen Jan Ludvig Andreassen delar nämligen samma bild som PM Nilsson, och vill se att den norska kronan skrotas helt till förmån för euron.
– Jag gissar att Sverige går för guldet, och vill sitta med vid bordet när EU bestämmer räntor och allt som har med penningmarknaden att göra. Det sitter många länder ute i korridoren, bland annat Danmark. Det vill inte Sverige göra. Nu är det Europas ödesstund, och då är det viktigt att vara med och bestämma. Det tror jag också att Sverige tänker, uppger den norske ekonomen för Børsen.
“En verklighetskontroll”
Först vill dock Andreassen att Sverige visar Norge vägen framåt.
– När de går över till euron kommer vi att få en verklighetskontroll i Norge. Då kommer vi att hasa efter. Själv hade jag gått rakt på att byta till euro, men jag lämnar det till dem som bestämmer, säger han till Børsen.
Foto: Ninni Andersson - Regeringskansliet (bilden är ett montage)
Text: Redaktionen