Norsk varning för fruktat virus – kan braka loss inom kort
2024 12 30
Norska experter fruktar en ny pandemi utanför dörren redan till påsk.
I mitten av december utlystes nödläge i Los Angeles och San Francisco.
Beskedet kom efter att en person sjukhusvårdades för fågelinfluensan – landets första svåra fågelinfluensainfektion.
Det är samma högpatogena variant av H5N1 som spridit sig över världen de senaste tre åren. Döda fåglar har rapporterats i 79 länder och från 316 olika arter och sjukdomen har även hittats i både vilda och tama däggdjur, bland annat hos katter i Polen.
– Utvecklingen är oroande. Det visar att viruset blir allt bättre anpassat till infektion hos nya arter. Inklusive människor, framhåller Sigfrid Bratile, molekylärbiolog och senior rådgivare vid tankesmedjan Langsikt i Aftenposten.
"Pandemi utanför dörren innan påsk"
Sigfrid Bratile pekar på studier som hävdar att viruset nu kan vara så lite som en mutation bort från att smitta människor och potentiellt orsaka en ny pandemi.
– Med den oroande utvecklingen av fågelinfluensan vi ser nu, kan vi ha en pandemi utanför dörren innan påsk, uttrycker Sigfrid Bratile tillsammans med Eirik Mofoss, vd för Langsikt.
Myndigheterna: Låg risk
I samband med nödläget på den amerikanska västkusten sa Kaliforniens guvernör Gavin Newsom att risken för människor “är fortsatt låg”.
Den bedömningen delas av landets myndigheter, samtidigt som en del forskare flaggar för värre scenarier.
I somras gav Folkhälsomyndigheten i Sverige besked om att alla patienter med symtom testas för fågelinfluensan.
– Fågelinfluensa är en patogen med potential att orsaka en pandemi bland människor, vilket både vi och andra myndigheter måste ha beredskap för, sade Magnus Gisslén, statsepidemiolog, till Läkemedelsvärlden vid tillfället.
"Står vid ett vägskäl"
De norska debattörerna uppmanar nu landets regering att ta hotet på allvar och snabbt vidta åtgärder, till exempel att stärka arbetet med vaccinutveckling.
– Vi står nu vid ett vägskäl. Kalifornien utlyste inte undantagstillstånd utan anledning. Antingen agerar vi resolut och stärker både det europeiska och internationella samarbetet, eller så riskerar vi att vara oförberedda när nästa pandemi slår till, avslutar Sigfrid Bratile.
Foto: P. Guillaume
Text: Redaktionen