Norsk polis varnar svenskar

2022 12 07

Polis från Norge har tagit sig över gränsen för att varna bilister i Sverige.

Anledningen är ett kraftigt snöfall i Västsverige under onsdagsmorgonen, någonting som även drabbat Norge, rapporterar SVT.

Det råder stora problem på vägarna och flera olyckor har redan rapporterats.

– Det har tydligen snöat ordentligt i Sydnorge och man har inte hunnit ploga, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

"Verkar ha det jobbigt"

Norsk polis har därför korsat gränsen till Sverige för att på plats rikta en skarp varning till de svenska bilister som pendlar.

– Norsk polis står på svenska sidan om Svinesundsbron och varnar för snökaos, säger Thomas Fuxborg till Göteborgs-Posten.

– Det verkar rätt jobbigt där, de har inte hunnit ploga, tillägger han dessutom till SVT.

Flera olyckor

En av olyckorna under morgonen ägde rum på riksväg 40 vid Mölnlyckemotet i riktning mot Göteborg, då en lastbil körde in i en personbil.

– Det är inte så mycket snö men ganska halt på sina ställen vilket kan vara besvärligt, säger Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg till Expressen.

Olyckan har skapat långa köer och en av de drabbade har klagat på nacksmärtor, men ingen är enligt uppgift allvarligt skadad.

– Bilisten klagar på lite ont i huvudet men han var inte i behov av sjukhusvård. Lastbilschauffören klarade sig, säger Thomas Fuxborg till GP.

Ytterligare en kollision har skett vid Tynneredsmotet i Frölunda. Dessutom har en singelolycka ägt rum vid Väne Åsaka utanför Trollhättan.

Uppmanar till försiktighet

Även E6:an är drabbad av olyckor idag på morgonen och ett körfält är blockerat efter en olycka vid Leråkersmotet.

– Det är några olyckor, det är lite besvärligt i Göteborgstrakten, det har ju snöat. Det är halt ute, säger Rikard Hovemyr på Trafikledningscentralen till GP.

Likt polisen uppmanar han till försiktighet då det lär vara oroligt på vägarna under en tid framöver.

– Vi har lämnat de båda olyckorna. Men det kan vara spår av köer, säger Patrik Hedlund.

Foto: S. Rodgerson

Text: Redaktion