Norge skjuter upp nästa steg i öppnandet – Oroas av deltaspridning

2021 07 29

Ökad oro för den smittsammare deltavarianten gör att Norges regering nu skjuter upp nästa steg i öppnandet av landet.

– Det pågår en oroande utveckling i flera europeiska länder på grund av deltavarianten, även i länder med högre vaccinationstäckning än i Norge, säger hälsominister Bent Høie och räknar bland annat upp Storbritannien och Nederländerna.

R-talet ökar

Norges R-tal har ökat från 0,9 till 1,1 och regeringen oroas över att deltavarianten riskerar att slå allt hårdare mot landet framöver.

– Regeringen har därför valt att följa Helsedirektoratets och Folkhelseinstituttet information och inte aktivera steg 4 i återöppningsplanen nu, säger hälsoministern till NRK

Solberg vill att fler vaccineras

Statsminister Erna Solberg (Höyre) som befinner sig på valkampanjande vill att fler vaccineras framöver.

– Jag tror att vi öppnar upp totalt i höst men vi önskar att lite fler ska vara vaccinerade, säger hon och framhåller att det är deltavarianten som gör att man inte kan öppna upp ytterligare i nuläget.

Hälsoministern uppmanar norrmännen att ladda ner smittspårningsappen och Norges statsepidemiolog Frode Froland framhåller att de ovaccinerade är i fara.

– Deltavarianten är smittsammare och kan ge en sannolikt ökade förekomst av allvarlig sjukdom bland ovaccinerade, säger han.

Norge går till val måndag 13 september.

Foto: Erna Solberg, FB

[yop_poll id="428"]