Norge i toppmöte med Ryssland

2023 10 06

Norges försvarsmakt har deltagit i ett toppmöte med  högt uppsatta representanter från den ryska armén.

Ett unikt möte.

Det är första gången som Norge och Ryssland träffas sedan den ryska krigsmakten inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Skakar hand med FSB-chef

Bilder från mötet visar hur Yngve Odlo, som är chef för det norska försvarets operativa högkvarter, skakar hand med den ryske generallöjtnanten Stanislav Vladimirovich Maslov.

Stanislav Vladimirovich Maslov är chef för säkerhetstjänsten FSB:s gränsdirektorat för det västra arktiska området.

Och det var just det arktiska området som diskuterades på mötet.

Det norska försvaret uppger att parterna diskuterade specifika frågor kring gräns- och räddningssamarbete samt fiskeförvaltning.

– Det är viktigt att genomföra dessa möten för att diskutera utmaningar och komma överens om gemensamma mål och nödvändiga åtgärder gällande gränssamarbete, räddningssamarbete och fiskeförvaltning , säger Yngve Odlo i ett pressmeddelande.

– Det är också viktigt för båda nationerna att hålla kommunikationskanalen öppen för att kunna prata tillsammans. Det kan förhindra olyckor och missförstånd mellan Norge och Ryssland, tillägger han.

Ett av få områden där Ryssland involveras

Norge och Ryssland delar gräns i Arktis och har haft ett aktivt gränssamarbete sedan 1949.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har inga möten skett mellan länderna.

Den norska Försvarsmakten bedömer dock att utmaningarna i området är så stora att samtal måste föras med den ryska motparten. 

– Det råder fortfarande enighet om att utmaningarna i Barents hav, Norska havet och vid  gränsen måste lösas genom öppna kommunikationskanaler och en fortsättning på de avtal som slutits, framhåller man i pressmeddelandet.

Mötet ägde rum ombord på ett norskt kustbevakningsfartyg i Sør-Varanger på torsdagen. 

Från Norge deltog, utöver försvarschefen Yngve Odlo, även representanter från kustbevakningen, norska gränskommissarien och försvarsattachen i Moskva.

Fakta gränssamarbete mellan Norge och Ryssland 

- Det norsk-ryska gränssamarbetet går tillbaka till mitten av 1970-talet och bygger på att Norge och Ryssland (dåvarande Sovjetunionen) förvaltar och delar resurser i Barents hav.

- I slutet 1980-talet inrättades en årlig gemensam sök- och räddningsövning mellan de två länderna. Det lade grunden för dagens omfattande och goda samarbete mellan den norska och ryska kustbevakningen.

Källa: Norska Försvarsmakten 

Foto: Norska Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ukraina helvänder – kan vara på grund av Trump

2025 01 23

Ukraina är på väg att ta ett betydande steg för att få fler soldater till fronten.

Under de senaste månaderna har uppgifter om problem med manskap kommit från flera håll.

Ukraina bedöms inte ha tillräcklig militär personal - och det är någonting som Trump-administrationen har uppmärksammat.

Nu ser det ut som att Ukraina är på väg att ta ett nytt beslut för att få fler soldater till frontlinjen.

Rekryterar yngre

Ukraina är i slutskedet av att utarbeta rekryteringsreformer för att attrahera 18-25-åringar när landet letar efter sätt att stärka sina positioner längs med frontlinjerna.

Det rapporterar AP med hänvisning till biträdande chef för presidentens kansli, överste Pavlo Palisa.

Det tycks inte röra sig om mobilisering, utan snarare en konkret plan med incitament.

Ett initiativ är vad Palisa beskriver som ett ”ärligt kontrakt”, en plan som innehåller ekonomiska incitament, tydliga garantier för utbildning och åtgärder för att säkerställa dialogen mellan soldaterna och deras befälhavare. 

Planen syftar till att attrahera främst 18-25-åringar.

Svarar på uppmaningar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varit starkt emot att införa obligatorisk mobilisering från 18 års ålder, med motiveringen att det radikalt skulle påverka framtidsutsikterna för det krigströtta landet. 

Ansträngningen, som enligt Palisa är i sitt slutskede, kan bidra till att svara på uppmaningar från både Biden- och Trump-administrationerna om att Ukraina skulle kunna utöka sin militära arbetskraft genom att sänka värnpliktsåldern.

Trump satte press

Mike Waltz, Trumps val av nationell säkerhetschef, har tidigare uttalat sig om vikten av att sänka åldern för militär rekrytering i Ukraina.

– Vi måste se till att bristen på arbetskraft åtgärdas, har han sagt till Financial Times.

Zelenskyj varit emot

President Volodymyr Zelenskyj har länge varit emot att skicka yngre soldater till frontlinjen.

– Det diskuteras mycket i medierna om att sänka åldern för när ukrainare kan kallas in till fronten, har han sagt enligt Ukrainska Pravda.

– Vi måste fokusera på att utrusta befintliga brigader och utbilda personal för att använda denna utrustning. Vi får inte kompensera bristen på utrustning och utbildning med att soldaterna är unga.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead resp President of Ukraine

Text: Redaktionen