Norge håller andan – Stor oro för anstormning på sjukhusen

2021 09 29

Det senaste dygnet har Norge drabbats av det största antalet nya registrerade smittade sedan pandemin bröt ut och nu är oron mycket stor för belastningen på sjukhusen. 

Folkhälsomyndigheten i Norge är självkritiska och konstaterar att Norges strategi har fallerat.

Snabbare än väntat

– Det har inte fungerat tillräckligt bra. Det har inte varit önskat att det ska spridas så mycket smitta i skolorna och det har ökat snabbare än vi hade förväntat, säger Camilla Stoltenberg vid norska Folkehelseinstituttet till NRK.

Ny toppnotering

Senaste dygnet har hela 1 796 nya coronasmittade registrerats vilket är det högsta dygnsantalet i landet under hela pandemin.

– Det är allt för mycket, säger Stoltenberg.

Den förra toppnoteringen var på 1 552 och var från i fredags förra veckan.

22 på intensiven

Antalet sjukhusvårdade har ökat från 79 till 89 på bara ett dygn. 22 ligger på intensiven och det är det högsta sedan 26 maj.

Nu håller man andan i Norge och befarar att antalet sjukhusvårdade kan komma att öka kraftigt.

– Den stora frågan är hur många allvarliga sjukdomsfall vi får när smittan ökar så här. Jag tror att vi får ett tresiffrigt antal inneliggande patienter snart. Mer än hundra samtidigt, säger Norges hälsodirektör Espen Nakstad till NRK.

ANALYS

Norge har stoppat landets uppöppning för att hinna vaccinera fler personer innan man tar nya öppningssteg. Det stora frågan är i hur stor grad vaccinationerna kan minska antalet svårt sjuka.

För många ovaccinerade

Det finns fortfarande allt för många ovaccinerade som kan bli svårt sjuka och det finns även en viss men begränsad risk för fullvaccinerade. Den risken ökar ju fler som inte vaccinerats då ovaccinerade ökar risken för nya mutationer enligt experter.

Ökad risk för Sverige

Det är viktigt att inte vara naiv – att Norge drabbas allt hårdare är en förvarning om att Sverige måste bara beredd på att risken för fler smittade ökar även här om man ser på hur den historiska statistiken varit och på hur Folkhälsmyndighetens tidigare prognoser misslyckats.

Foto: L. Zischke