JUST NU: Nordkorea skickar upp stridsflygplan

2022 10 13

Tio nordkoreanska stridsflygplan flög under torsdagskvällen mindre än 25 kilometer från gränsen mot Sydkorea.

Bara veckan efter att nordkoreanska jaktflyg och bombplan flugit nära gränsen har landet återigen skickat stridsflyg för att markera nära den koreanska gränsen. 

Sydkorea svarade med att skicka upp flera egna stridsflygplan vid båda tillfällen, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Osäkerheter mellan länderna

Nordkorea har under de senaste veckorna avfyrat flertalet missiler som landat i vatten för att markera mot militärövningar som Sydkorea och USA genomfört tillsammans. 

Nordkoreansk statsmedia bekräftade under måndagen att övningarna genomförts för att testa landets förmåga att slå ut sin granne till söder, uppger New York Post.

Fientliga meddelanden

Nordkoreas statsmedia KCNA understryker landets militära förmåga och meddelar att de har koll på situationen.

– Effektiviteten och våra styrkors praktiska stridsförmågor demonstrerades fullt ut och är helt redo att träffa och förstöra måltavlor närsomhelst och varsomhelst.

KCNA fortsätter med att citera diktatorn Kim Jong Un.

– Militära rörelser från fienden kommer att bjuda in till en stor reaktion från oss, och vi bevakar alltid situationen, säger den nordkoreanska ledaren enligt KCNA.

Sydkoreanska svar

Administrationen för den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-Yeol svarade med att förtydliga allvaret i situationen.

– Det är viktigt att inse allvaret vad gäller säkerhetsproblemen på den koreanska halvön och i nordöstra Asien för att förbereda sig ordentligt.

Kärnvapen får “framträdande roll”

Under gårdagen testade Nordkorea sitt 26:e missiltest för året.

Ett av alla test ägde rum i slutet av september, kort efter att USA:s vicepresident Kamala Harris lämnat sydkoreansk mark efter ett besök i landet.

Harris hade besökt den demilitariserade zonen mellan de två länderna, Nordkorea och Sydkorea, som formellt ligger i krig med varandra.

– De beslut som fattats senaste månaden visar att Nordkorea låter kärnvapen få en mer framträdande roll, säger kärnvapenexperten Shannon Kile vid fredsforskningsinstitutet Sipri, till SVT.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen