JUST NU: Nordkorea skickar upp stridsflygplan

2022 10 13

Tio nordkoreanska stridsflygplan flög under torsdagskvällen mindre än 25 kilometer från gränsen mot Sydkorea.

Bara veckan efter att nordkoreanska jaktflyg och bombplan flugit nära gränsen har landet återigen skickat stridsflyg för att markera nära den koreanska gränsen. 

Sydkorea svarade med att skicka upp flera egna stridsflygplan vid båda tillfällen, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Osäkerheter mellan länderna

Nordkorea har under de senaste veckorna avfyrat flertalet missiler som landat i vatten för att markera mot militärövningar som Sydkorea och USA genomfört tillsammans. 

Nordkoreansk statsmedia bekräftade under måndagen att övningarna genomförts för att testa landets förmåga att slå ut sin granne till söder, uppger New York Post.

Fientliga meddelanden

Nordkoreas statsmedia KCNA understryker landets militära förmåga och meddelar att de har koll på situationen.

– Effektiviteten och våra styrkors praktiska stridsförmågor demonstrerades fullt ut och är helt redo att träffa och förstöra måltavlor närsomhelst och varsomhelst.

KCNA fortsätter med att citera diktatorn Kim Jong Un.

– Militära rörelser från fienden kommer att bjuda in till en stor reaktion från oss, och vi bevakar alltid situationen, säger den nordkoreanska ledaren enligt KCNA.

Sydkoreanska svar

Administrationen för den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-Yeol svarade med att förtydliga allvaret i situationen.

– Det är viktigt att inse allvaret vad gäller säkerhetsproblemen på den koreanska halvön och i nordöstra Asien för att förbereda sig ordentligt.

Kärnvapen får “framträdande roll”

Under gårdagen testade Nordkorea sitt 26:e missiltest för året.

Ett av alla test ägde rum i slutet av september, kort efter att USA:s vicepresident Kamala Harris lämnat sydkoreansk mark efter ett besök i landet.

Harris hade besökt den demilitariserade zonen mellan de två länderna, Nordkorea och Sydkorea, som formellt ligger i krig med varandra.

– De beslut som fattats senaste månaden visar att Nordkorea låter kärnvapen få en mer framträdande roll, säger kärnvapenexperten Shannon Kile vid fredsforskningsinstitutet Sipri, till SVT.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen